Vici talentprogramma gaat ondanks hack NWO gewoon door

ZonMw kan gedeelde subsidierondes beoordelen

Vici talentprogramma gaat ondanks hack NWO door

Een aantal subsidierondes die momenteel bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lopen, zullen ondanks de hack toch doorgaan. Het gaat om rondes in samenwerking met ZonMw, dat niet is gehackt.
2 maart om 13:30 uur.
Laatst gewijzigd op 2 maart 2021
om 13:40 uur.
maart 2 at 13:30 PM.
Last modified on maart 2, 2021
at 13:40 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

2 maart om 13:30 uur.
Laatst gewijzigd op 2 maart 2021
om 13:40 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 2 at 13:30 PM.
Last modified on maart 2, 2021
at 13:40 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Zo zal onder meer een besluit worden genomen over de jaarlijkse Vici’s die gepland zijn voor maart. Ook de Rubicon, die gepland is voor april, zal doorgaan. In beide samenwerkingen met ZonMw – de financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg – zal het deel van NWO niet doorgaan, maar dat van ZonMw wel.

Ook gaat het om een aantal programma’s uit programmalijn 2 van de Nationale Wetenschapsagenda. Volgens de NWO kunnen de processen die via de systemen van ZonMw lopen gewoon uitgevoerd worden, maar zullen onderdelen die via de systemen van NWO lopen voor vertraging kunnen zorgen. 

Gijzeling

NWO wordt sinds 8 februari gegijzeld door een groep bekende cybercriminelen die opereren onder de naam DoppelPaymer. Zij hackten de systemen van de organisatie, wat nu in grote lijnen betekent dat subsidieaanvragen via NWO en regieorganen SIA en NRO sindsdien stilliggen. 

De hackers eisen losgeld om de systemen weer vrij te geven, maar dat weigert NWO vooralsnog te betalen. Om druk te zetten, is DoppelPaymer afgelopen woensdag begonnen met het lekken van interne NWO-documenten op het dark web. 

Wees scherp

Medewerkers en studenten van de RUG werden naar aanleiding van de hack gewaarschuwd zeer voorzichtig om te gaan met e-mails die afkomstig zijn van NWO, SIA en NRO. Er zou een kans bestaan dat dit phishingmails zijn.

‘Je ziet dat mensen scherp zijn op phishing’, zegt Sander van Lien, communicatieadviseur van het CIT. Dinsdagmorgen ontvingen alle medewerkers en studenten een mail over de aankomende universiteitsverkiezingen. ‘De servicedesk heeft behoorlijk wat vragen gekregen over het adres waar de mail vandaan is gekomen. Die alertheid is belangrijk’, zegt hij. 

Engels

02 March 2021 | 2-3-2021, 13:40
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties