NWO gehackt, subsidieproces voor onbepaalde tijd bevroren (UPDATE)

NWO gehackt, subsidieproces voorlopig bevroren (UPDATE)

De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn zondag gehackt. Alle applicaties op het NWO-netwerk zijn voorlopig ontoegankelijk.
15 februari om 12:46 uur.
Laatst gewijzigd op 17 februari 2021
om 18:18 uur.
februari 15 at 12:46 PM.
Last modified on februari 17, 2021
at 18:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

15 februari om 12:46 uur.
Laatst gewijzigd op 17 februari 2021
om 18:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 15 at 12:46 PM.
Last modified on februari 17, 2021
at 18:18 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Dat laat het NWO weten in een persbericht. De hack betekent in grote lijnen dat subsidieaanvragen via NWO en regieorganen SIA en NRO voor onbepaalde tijd stil komen te liggen. Hoe lang de situatie zal duren, kan de organisatie niet zeggen.

‘Rondes met een deadline in de nabije toekomst worden opgeschoven en de beoordeling van calls waarvan de deadline al gepasseerd is kunnen niet doorgaan’, schrijft NWO. De organisatie zal in de komende weken kijken hoe het subsidieproces weer opgestart kan worden.

Oorzaak

Wat de oorzaak van de hack precies is, meldt NWO niet. Wel schrijft de organisatie dat ze er onderzoek naar doet en ‘op dit moment alles erop gericht is om het huidige probleem zo snel mogelijk te verhelpen’.

De hack betekent onder meer dat mailadressen van NWO en van regieorganen SIA en NRO niet bereikbaar zijn. 

Subsidieaanvragen

Ook applicatie ISAAC, die gebruikt wordt om subsidieaanvragen af te handelen, is afgesloten. Hoewel de applicatie op een externe server draait en niet door de hack geraakt lijkt te zijn, wil de NWO eerst zeker weten dat gebruik ervan niet kan leiden tot infectie van andere systemen.

Hoeveel subsidieaanvragen door de hack vertraging oplopen, is onduidelijk. ‘Het is zorgwekkend’, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. ‘We moeten nog kijken wat het precies betekent voor ons.’ 

De RUG waarschuwt medewerker en student in een mail woensdag. Het is vanuit veiligheidsoverwegingen raadzaam om erg voorzichtig om te gaan met e-mailberichten met als afzender NWO, NRO, en SIA, schrijft het college van bestuur.

Ook is voorzichtigheid geboden bij bestanden van Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) en pdf-bestanden die recentelijk zijn verzonden door deze organisaties. ‘Deze bestanden kunnen malware bevatten.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties