Netwerk NWO blijft gehackt, organisatie weigert te betalen

Netwerk NWO blijft gehackt, organisatie weigert te betalen

Het netwerk van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is gegijzeld door een groep bekende cybercriminelen die opereren onder de naam DoppelPaymer. NWO blijft vooralsnog onbereikbaar; ze weigert losgeld te betalen.
25 februari om 11:32 uur.
Laatst gewijzigd op 25 februari 2021
om 11:36 uur.
februari 25 at 11:32 AM.
Last modified on februari 25, 2021
at 11:36 AM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

25 februari om 11:32 uur.
Laatst gewijzigd op 25 februari 2021
om 11:36 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

februari 25 at 11:32 AM.
Last modified on februari 25, 2021
at 11:36 AM.
Avatar foto

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

De hackers kwamen binnen op het netwerk van NWO op 8 februari, zo maakt de wetenschapsorganisatie nu bekend. De hack betekent in grote lijnen dat subsidieaanvragen via NWO en regieorganen SIA en NRO sindsdien stilliggen.

Dat blijft voorlopig zo. NWO zegt in een verklaring dat zij ‘op principiële gronden niet ingaat op de eisen van criminelen’. Intussen is de organisatie bezig het netwerk op eigen kracht te herstellen. Dat zal echter nog weken duren en tot dan kunnen er geen subsidieaanvragen worden gedaan.

Om druk te zetten, is DoppelPaymer woensdag begonnen met het lekken op het dark web van interne NWO-documenten. Maar het zal de keuze om niet met de hackers in zee te gaan niet veranderen, aldus NWO, ook al is er een grote kans dat binnenkort meer gestolen bestanden openbaar worden gemaakt.

Waarschuwen

De hack bij NWO was voor de RUG aanleiding om medewerkers en studenten te waarschuwen. Het is vanuit veiligheidsoverwegingen raadzaam om erg voorzichtig om te gaan met e-mailberichten met als afzender NWO, NRO, en SIA, schreef het college van bestuur twee weken geleden toen de hack bij NWO bekend werd.

Ook is voorzichtigheid geboden bij bestanden van Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) en pdf-bestanden die recentelijk zijn verzonden door deze organisaties. ‘Deze bestanden kunnen malware bevatten.’

In de kerstvakantie van 2019/2020 was de Universiteit Maastricht (UM) het doelwit van hackers. Een groot deel van het netwerk was toen niet meer bereikbaar. UM betaalde naar verluidt bijna 200.000 euro in bitcoins aan de hackers, die het netwerk daarna weer vrijgaven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in