UB versobert collectie, maar verhuizing duurt nog zeker vijf jaar

Na twee jaar zoeken heeft de RUG nog altijd geen geschikt depot voor de UB-collectie gevonden. Een mogelijke verhuizing laat minstens vijf jaar op zich wachten, waardoor ook een extra fietsenkelder in de binnenstad toekomstmuziek blijft.

Mogelijk komt er een nieuw depot op Zernike Campus. ‘Maar een beslissing is nog niet genomen en de details zijn nog onduidelijk’, zegt UB-directeur Marjolein Nieboer. 

Ondertussen werkt de bibliotheek aan het ontdubbelen van de collectie van zo’n drie miljoen banden (boeken, tijdschriften en andere publicaties). Dit betekent dat werken waar de UB er meerdere van heeft en die bij andere universiteiten beschikbaar zijn, een nieuwe bestemming krijgen. 

‘Ik denk dat we over een jaar of vijf behoorlijke vorderingen hebben gemaakt in deze voorbereiding. Hoe minder materiaal we hoeven te verhuizen, hoe minder ruimte we nodig hebben voor de opslag elders.’

Fietsvrij Broerplein

In februari 2022 spraken zowel de universiteit als de gemeente Groningen de wens uit om over twee jaar een fietsvrij Broerplein te hebben. Door de honderden fietsen die er dagelijks staan in een fietsenkelder onder de UB te stallen, zou de verkeerssituatie verbeteren en het Broerplein zelfs een ‘groene long’ kunnen worden. 

In de fietsenkelder zouden tussen de 1200 en 1800 fietsen kunnen staan. Maar eerst moest de volledige collectie van de UB verhuisd worden. In het najaar van 2022 bleek al dat het moeilijk was om een nieuwe opslaglocatie voor de collectie te vinden. 

Place to be

Twee jaar later is de praktische werkelijkheid niet veel veranderd: er is nog altijd geen geschikt depot gevonden en nieuwbouwplannen zijn geen gelopen race. Wel zijn de plannen voor de kelder aangescherpt. ‘We gaan op dit moment uit van plek voor 1300 fietsen en daarnaast 450 tot 500 extra studieplekken’, zegt Nieboer. 

En terwijl de voorbereiding van een verhuizing wel bezig is, denkt de UB ook na over haar toekomst. ‘We worden een hybride organisatie: we behouden onze fysieke collecties en gaan vooral inzetten op digitale informatie.’ 

Ook is de UB in gesprek met faculteiten om te onderzoeken hoe de bibliotheek the place to be kan worden: ‘Een plek waar zowel onze studenten als medewerkers alle informatie kunnen vinden, elkaar ontmoeten en ook kunnen werken.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties