Plannen UB fietsenkelder mogelijk uitgebreid: geen 1200, maar 1800 plekken

In de nieuwe fietsenkelder onder de UB kunnen straks geen 1200, maar wel 1800 fietsen staan. Als er een tenminste een nieuwe locatie wordt gevonden voor de collectie die er nu nog staat.

‘De kelder is groot genoeg om de extra fietsen te stallen’, zegt projectleider Bert van Marum. ‘Maar een eerste verkenning, samen met de gemeente Groningen, heeft geen geschikte locatie opgeleverd voor de collectie.’

Beschikbaar vastgoed van de omvang die de universiteit nodig heeft, is schaars. Bovendien moet een pand niet alleen groot genoeg zijn, maar ook geschikt zijn of gemaakt kunnen worden voor de opslag van de collectie.

Drie miljoen banden

‘Constructief gezien moet het pand de opslag van meer dan drie miljoen banden (boeken en andere publicaties – red.) aankunnen’, zegt Van Marum. Verder worden er zware eisen gesteld aan klimaat en brandveiligheid. De universiteit heeft nu een externe vastgoedexpert ingeschakeld om de zoektocht voort te zetten.

In februari sprak zowel de universiteit als de gemeente Groningen de wens uit om over twee jaar een fietsvrij Broerplein te hebben. De vele honderden fietsen die nu dagelijks op het plein geparkeerd staan, zouden dan naar de fietsenkelder moeten. Daarmee wordt de verkeerssituatie verbeterd en kan, als het aan de UB-directeur ligt, van het Broerplein een ‘groene long’ worden gemaakt.

Wat de precieze plannen voor de fietsenkelder en het Broerplein zullen zijn, blijft nog even afwachten. ‘Uiterlijk dit najaar verwachten we duidelijk te hebben of er een geschikt pand beschikbaar is’, zegt Van Marum.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties