Trimbos en RIVM: student drinkt nog steeds veel te veel

Overmatig alcoholgebruik blijft een groot probleem onder studenten. Vapen neemt ook toe. Tegelijkertijd lijkt het drugsgebruik zich te stabiliseren.

Dat blijkt uit blijkt uit de tweejaarlijkse Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van het Trimbos-Instituut en het RIVM.

In het nieuwe onderzoek dat donderdag werd gepresenteerd, zijn de gegevens verzameld van 24 instellingen voor het hoger onderwijs. Het laat zien dat het drugsgebruik – dat tijdens corona was gestegen – iets is afgenomen.

Xtc wordt iets meer gebruikt, maar het gebruik van cannabis, psychedelica, slaapmiddelen zonder recept en kalmerende middelen is juist gedaald. Het gebruik van andere middelen, zoals cocaïne, is onveranderd.

Zware drinkers

De onderzoekers maken zich echter zorgen over de alcoholconsumptie. 85 procent van de studenten heeft het afgelopen jaar alcohol gebruikt, 10 procent kwalificeert zich als overmatige drinker en 16 procent als zware drinker, hetzelfde als in 2021.

Hoewel roken afneemt, gaan studenten wel meer vapen. Uit het onderzoek van 2021 bleek dat 1 procent (van de 28.000 respondenten) een vape gebruikt, nu is dat 4 procent (van de 32.000).

Mentale gezondheid

De mentale gezondheid blijft een punt van zorg. Een verontrustende 44 procent heeft te maken gehad met symptomen van depressie of angst. Studenten geven aan dat hun studie, werk en sociale leven daardoor worden beïnvloed. Studie en de kosten van het dagelijks leven zijn de belangrijkste stressfactoren.

Vergeleken met 2021 is er wel enige verbetering te zien als het gaat om emotionele uitputting, prestatiedruk en eenzaamheid, vanwege het einde van de coronacrisis. Ook doen meer studenten een beroep op hulp en begeleiding.

Lees ook:

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties