Vier procent van studenten slikt ADHD-medicijnen voor betere concentratie

Vier procent van de studenten gebruikt regelmatig ADHD-medicatie om de concentratie te verhogen. Studenten doen dat vooral tijdens de tentamenperiode. 

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Trimbos-instituut, RIVM en GGD GHOR over middelengebruik onder studenten. Daarvoor vulden ruim 28.000 studenten een vragenlijst in met vragen over alcoholgebruik, roken, drugsgebruik en het oneigenlijk gebruik van slaapmiddelen.

Studenten kopen die pillen niet online, maar krijgen ze van medestudenten die de medicatie voorgeschreven krijgen. De onderzoekers constateerden dat na onderzoek van rioolwatermonsters uit studentensteden Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. De hoeveelheden ritalinezuur kwamen overeen met wat te verwachten was op basis van de recepten die artsen hadden uitgeschreven.

In 2021 deed de RUG-onderzoeker Anselm Fuermaier ook al onderzoek naar het gebruik van Ritalin onder eerstejaars studenten in Groningen. Uit zijn onderzoek onder ruim 1000 eerstejaars studenten psychologie kwam het veel hogere getal van zestien procent dat aangaf in het afgelopen jaar Ritalin te hebben gebruikt.

Engels

Gratis festival laat kinderen kennismaken met wetenschap

Zpannend Zernike, het gratis wetenschapsfestival voor basisscholieren, is op 30 september en 1 oktober weer te vinden op locaties verspreid door de stad. In het Academiegebouw kunnen kinderen bijvoorbeeld leren over wat iemands skelet vertelt over hoe diegene leefde, en ze kunnen op bezoek bij de kinderboekendokter voor een leesrecept. In de Bernoulliborg kunnen ze hun eigen shampoo maken en proefjes doen met magnetische ferrofluid.  Het festival maakt deel uit van het Groningse wetenschapsweekend. Op vrijdagavond 29 september is er voor volwassenen de European Researchers’ Night in het Forum, met wetenschapsshows, discussies, mini-colleges, muziek en experimenten. 

Theologische universiteit geeft antwoord op grote levensvragen

Ben je op zoek naar antwoorden op grote levensvragen? Bestaan er bijvoorbeeld goede en slechte keuzes? En is er nog hoop als de toekomst van de wereld niet per se positief stemt?  Van 3 tot en met 5 oktober beantwoorden theologen die vragen in gratis bijeenkomsten. De lunchsessies (van 12:00 tot 14:00 uur) en avondsessies (van 19:00 tot 21:00 uur) worden georganiseerd door de Protestants Theologische Universiteit, die samenwerkt met de RUG. Het adres is Oude Ebbingestraat 25.

RUG op plaats 49 in nieuwe Europese ranking

De RUG staat op de 49ste plaats in de QS World University Rankings: Europe 2024. Het is voor het eerst dat deze Europese lijst is gepubliceerd. Die bestaat in totaal uit 690 instellingen uit 42 landen. Oxford staat op nummer 1, Zürich op 2 en Cambridge op 3. Groot-Brittannië is het meest vertegenwoordigde land, met 107 universiteiten, gevolgd door Turkije met 73 en Duitsland met 53. Delft scoort van de Nederlandse universiteiten het best (plaats 13), gevolgd door de Universiteit van Amsterdam (17), Universiteit Utrecht (41) en Leiden (44).

Bijna 466.000 studenten vragen basisbeurs aan

Bijna 466.000 studenten in het hbo en wo krijgen vanaf nu de basisbeurs. Thuiswonende studenten ontvangen een bedrag van 110,30 euro per maand en uitwonende studenten 439,20. Volgens DUO lenen studenten nu al minder: het gemiddelde leenbedrag is gedaald van 677 naar 575 euro. Uitwonende studenten kunnen dit studiejaar op 164,30 euro extra rekenen vanwege de stijgende prijzen. Maar deze koopkrachtmaatregel wordt na dit studiejaar niet doorgezet, tot verdriet van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Volgens de organisatie betekent dit dat uitwonende studenten het met slechts 274,90 euro per maand gaan moeten doen vanaf 2024-2025.

Ervaringsdeskundigen in commissie functiebeperkte studenten

Ervaringsdeskundigheid en expertise krijgen een grotere rol binnen de Adviescommissie voor Functiebeperkte Studenten. Dat komt omdat de commissie niet meer alleen adviseert, maar zich tegenwoordig ook bezighoudt met het actief monitoren en aanjagen van inclusief onderwijs. De nieuwe commissie krijgt zes ervaringsdeskundige studenten in haar gelederen. Het is de bedoeling dat die kennis meebrengen van verschillende soorten beperkingen en afkomstig zijn van verschillende faculteiten. De rest van de commissie bestaat uit mensen die bijvoorbeeld kennis hebben van facultaire bedrijfsvoering, onderwijsbeleid of begeleiding van studenten. 

Miljoenennota: minder geld voor universiteiten

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) meldt dat universiteiten minder geld krijgen dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde miljoenennota. Universiteiten moeten het gezamenlijk met 52 miljoen euro minder doen, terwijl studentenaantallen stijgen. Daardoor kan de universiteit zo’n 100 euro minder per student uitgeven. De onderwijskwaliteit komt verder onder druk te staan, vreest ISO-voorzitter Demi Janssen. Ook studenten zelf gaan erop achteruit. Het collegegeld is voor het studiejaar 2024-2025 vastgesteld op 2530 euro, ruim 200 euro meer dan in het huidige collegejaar. Het ISO wil een maximumtarief voor het collegegeld én een renteplafond op de studielening om nog hogere kosten te voorkomen.

RUG wint wedstrijd met zelf ontworpen Marsrover

Het team Makercie van de RUG heeft de European Rover Challenge (ERC) in Polen gewonnen. Dat is een driedaagse wedstrijd waar studententeams van over de hele wereld aan meedoen. Op een speciaal Marscircuit lieten de deelnemers een zelf ontworpen Marsrover verschillende taken uitvoeren uit echte NASA- en ESA-missies. Het team van de RUG is het eerste Nederlandse team dat deelnam aan de competitie. Het team bestaat uit studenten van een breed scala aan studierichtingen: artificial intelligence, computing science, natuurkunde, scheikunde, rechten, international business en wiskunde.

Vindicat organiseert literair evenement tegen ontlezing

Studentenvereniging Vindicat wil iets doen tegen ontlezing onder studenten. Ze organiseert daarom samen met schrijver Marc Bennink een literaire bijeenkomst voor haar leden. Volgens Bennink is de ontlezing onder studenten ‘behoorlijk hoog’. Daarom wil hij juist deze groep weer laten lezen. ‘Desnoods verplicht tijdens de introductietijd’, zegt hij. Daarbij is Vindicat een mooie locatie, mede omdat drie prominente Nederlandse schrijvers (Gerard Reve, Simon Vestdijk en W.F. Hermans) lid waren van Vindicat. Wie naar het evenement op 26 september gaat, krijgt het nieuwste boek van Bennink om te lezen. Tijdens de bijeenkomst dragen verschillende schrijvers, zoals Maarten Veeger en Haro Kraak, voor uit eigen werk. 

Drie RUG-onderzoekers krijgen een ERC Starting Grant

Drie wetenschappers van de RUG krijgen een ERC Starting Grant dit jaar. Het gaat om 1,5 miljoen euro voor een talentvolle onderzoeker aan het begin van zijn carrière. De prestigieuze beurzen gaan naar Sean Desjardins van het Arctisch Centrum, Yuliya Hilevych van sociale en economische geschiedenis en Geoffry Hobbis van media studies.