Sugar Homes heeft oplossing voor enorme stijging energieprijs containerwoningen

Door een eigen energiecontract af te sluiten, verwacht de eigenaar van Sugar Homes dat de explosief gestegen energieprijs voor de containerwoningen op het Suikerunieterrein weer omlaag gaat. Maar de extra kosten van de afgelopen maanden moeten de studenten wel betalen.

Eind januari werden de 250 internationale bewoners van de zeecontainerwoningen opgeschrikt door een enorme stijging van hun energierekening. Opeens moesten ze 280 euro per maand betalen, in plaats van de 80 die in hun contract stond.

De studenten weigerden de verhoging te betalen, omdat het contract volgens hen niet tussentijds eenzijdig kan worden aangepast. Zo’n honderd studenten sloten zich aaneen om samen juridische hulp te zoeken. Naar nu blijkt hebben ze sindsdien nog geen verhoging van hun rekening gezien of betaald.

Te voortvarend

‘Ik denk dat de studenten gelijk hebben en wij iets te voortvarend zijn geweest in het doorvoeren van de stijging’, zegt Niels van Dalen namens eigenaar van de containerwoningen StudentHousing (STHO). ‘Beter was geweest als we een voorstel hadden gemaakt en dat hadden voorgelegd.’

Maar dat neemt niet weg dat energie valt onder servicekosten en dat de studenten daar een voorschot voor betalen, waar ieder jaar opnieuw een eindafrekening van komt. Was het betaalde voorschot meer dan de werkelijk gemaakte kosten? Dan krijgen studenten geld terug. Maar was het voorschot minder, dan moeten ze bijbetalen.

Wereldwijd

‘Dus ja, de communicatie had zeker beter gekund, maar de prijzen zijn de afgelopen maanden wereldwijd enorm gestegen en daar hebben wij ook mee te maken’, zegt Van Dalen. En als verhuurder wilde STHO de stijging op deze manier in termijnen aan de studenten doorberekenen, in plaats van ze achteraf met een enorme rekening op te zadelen.

STHO werd zelf ook overvallen door de enorme prijsstijging. Die werd aan het bedrijf doorberekend door verhuurder Exploitatie Suikerunieterrein, die energie voor het hele terrein inkoopt. ‘Daarom proberen wij nu een eigen energiecontract te regelen’, zegt Van Dalen. Dat contract is volgens hem bijna rond. ‘We wachten nog op bevestiging van de netbeheerder.’

Uitzondering

Met een eigen energiecontract vallen de kosten nog steeds hoger uit, omdat de energieprijzen nu eenmaal overal flink stijgen. ‘Maar hopelijk was de situatie van de afgelopen maanden een uitzondering en kunnen we de huidige en toekomstige studenten vanaf de komende maanden goedkoper energie leveren.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties