Eigenaar containerwoningen verhoogt energierekening met 200 euro per maand (UPDATE)

De verhuurder van de Sugar Homes containerwoningen op het voormalige terrein van de Suikerunie wil de studenten 200 euro extra per maand laten betalen voor hun energierekening.

De prijsstijging betekent dat sommige studenten er waarschijnlijk niet langer kunnen wonen.

Vrijdag werden de 250 studenten die in de omgebouwde zeecontainers wonen opgeschrikt door een e-mail waarin staat dat hun energierekening 280 euro gaat kosten.

De energierekening voor de containers, die te boek staan als studio’s, was eerder 80 euro per maand. Door de enorme verhoging wordt de huurprijs, die inclusief is, 760 euro per maand.

Veel van de bewoners waar UKrant mee sprak zeggen dat ze die huur niet kunnen betalen. Maar er is nog een probleem: als een bewoner zijn of haar contract opzegt, lopen ze het risico de borg van 700 euro kwijt te raken.

Boodschappen

‘Ik heb op het moment niet genoeg geld om de huur van maart te betalen. Ik zal een lening moeten afsluiten of familie om hulp moeten vragen’, zegt theologiestudent Eóin Crawley.

‘Ik kan de huur van 760 euro misschien nog wel ophoesten, maar dan kan ik geen boodschappen meer betalen. Veel mensen zitten in hetzelfde lastige parket’, zegt hij.

De eigenaars van de Sugar Homes willen ook nog eens dat de studenten 400 euro extra betalen – achterstallige rekeningen voor januari en februari. Maar de studenten hebben hun huur voor deze maanden gewoon betaald.

In een e-mail die UKrant heeft ingezien, heeft de energieleverancier de eigenaars op 23 december al geïnformeerd over de prijsstijging. Maar vervolgens hebben de eigenaars nog eens 36 dagen gewacht om hun huurders op de hoogte te stellen van deze ingrijpende verandering.

Studenten waren volledige overrompeld; dit hadden ze graag willen weten voordat ze besloten om hun huurcontract te verlengen voor 2022.

Nood

In een e-mail aan de studenten van beheerder Groningse Panden B.V. lieten de eigenaars van de Sugar Homes (STHO CV) weten dat de energieleverancier de kosten hadd verhoogd naar 41 cent per kilowattuur (exclusief btw). Volgens de eigenaars kostte de energie in 2021 slechts 12 cent.

‘De Sugar Homes waren oorspronkelijk bedoeld als noodoplossing, maar nu zitten wij in nood’, zegt geneeskundestudente Yvette Serrata Rosario. Zij is een van de vele studenten die nu overweegt te vertrekken.

‘Door de prijsstijging zijn de Sugar Homes nu net zo duur als de luxe appartementen van verhuurder Xior, zoals de Zernike Tower. En dat terwijl ze veel verder buiten het centrum liggen en moeilijker bereikbaar zijn. ‘Niemand die hier woont kan zich een Xiorappartement veroorloven, daarom wonen we juist hier. Niemand zou zo ver van de universiteit vandaan wonen als ze een andere optie hadden’, zegt student Kirsten Lenaghan.

Kwetsbaar

Lenaghan vraagt zich af hoe het kan dat ze 280 euro aan elektriciteit verbruikt in een container. Ze snapt dat er een energiecrisis is en ze had een kleine prijsstijging wel verwacht en geaccepteerd, maar ze heeft nu het idee dat Sugar Homes wil profiteren van kwetsbare internationale studenten.

Een groep boze studenten heeft juridisch advies ingewonnen en zal de prijsverhoging voorlopig niet betalen.

Frustratie

Niels van Dalen, die de Sugar Homes namens eigenaar STHO CV beheert, zegt de frustratie van de studenten te begrijpen.

‘We hebben dit niet gedaan om winst te maken. Het is een probleem voor zowel ons als de studenten. De energieprijs is drastisch gestegen en dat is een situatie waar niemand blij mee is’, zegt van Dalen.

Op de vraag waarom het zo lang duurde om studenten over de veranderingen te informeren, geeft Van Dalen toe dat ze misschien wat sneller hadden moeten communiceren met hun huurders.

Hij zegt dat de informatie over de prijsverhoging in de kerstvakantie is gekomen en dat ze gesprekken hebben gevoerd met de terreineigenaren, de vastgoedbeheerders, de RUG en de Hanzehogeschool. Niet iedereen was tijdens de vakantie direct bereikbaar waardoor het proces enige tijd in beslag nam.

De reactie van Niels van Dalen is na publicatie van dit artikel toegevoegd

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties