Studentenverenigingen vergeten veiligheidsplan door coronajaren

Studentenverenigingen leveren minder vaak een veiligheidsplan in bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI). In 2019 waren het er 67, in 2022 nog maar 45.

Ook het aantal verenigingen dat de gedragscode ondertekent, is gedaald, blijkt uit het jaarverslag van de ACI. In 2019 waren er nog 82 studentenclubs die onder meer beloofden respectvol met elkaar om te gaan, geen fysiek of geestelijk geweld te gebruiken, incidenten te melden met de universiteit en een vertrouwenspersoon aan te stellen.

In 2022 is dat aantal gedaald naar 47. Die daling komt met name voor rekening van sport- en studieverenigingen. 

Corona

Daar moet verandering in komen, stelde rector magnificus Cisca Wijmenga donderdag in de commissie voor onderwijs en onderzoek van de universiteitsraad. Ze denkt dat de coronajaren de oorzaak zijn. ‘We hopen dat we, nu we weer fysieke bijeenkomsten hebben met de verenigingen, hen weer kunnen overtuigen van het belang ervan.’

De ACI adviseert verenigingen sinds 1998 over veiligheid tijdens evenementen, zoals de introductietijd. In 2017 kwam daar de vrijwillige gedragscode bij, na een incident bij Vindicat, waarbij een lid van de ontgroeningscommissie op het hoofd van een aspirant-lid ging staan.  

Meer incidenten

Wel werden er meer incidenten gemeld bij de ACI. In 2021 namen verenigingen zestien keer contact op, voirig jaar 41 keer. Die meldingen kwamen voor het merendeel op het conto van de algemene studentenverenigingen. Het ging onder meer elf keer over een ruzie of vechtpartij, twaalf keer over geweld en zes keer over seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Volgens de rector is de toename van het aantal meldingen goed nieuws. ‘Dat betekent dat verenigingen de weg naar de ACI weten te vinden’, zegt ze. Ze vond het echter nog altijd te weinig. ‘Ik kan me niet voorstellen dat er niet meer gebeurt.’

Fractievoorzitter Dinie Bouman van de Personeelsfractie waarschuwde om de toename van meldingen automatisch als positief te beschouwen. ‘We zeggen dit wel, maar we weten niet zeker of verenigingen de ACI beter kunnen vinden. Ik vind dat er zorgelijk veel meldingen zijn.’

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties