Ontgroening bij Albertus loopt uit de hand, bestuur meldde incident niet (UPDATE)

Vier studenten zijn tijdens de ontgroening bij studentenvereniging Albertus Magnus flauwgevallen nadat ze twintig minuten voorovergebogen hebben moeten zitten. Nog eens 25 anderen werden onwel. Dat meldt de Volkskrant maandag.

Volgens de krant heeft Albertus het incident niet bij de universiteit en Hanzehogeschool gemeld, wat verplicht is. Ook had het bestuur van de studentenvereniging in eerste instantie verklaard dat het was gebeurd door een ‘combinatie van warmte en veel mensen in een oud verenigingspand’, zo schrijft de Volkskrant.

Pas later erkende Albertus, met 2400 leden de grootste studentenvereniging in Groningen, dat er meer aan de hand was en dat de studenten flauw vielen nadat zij ‘maximaal 20 minuten voorovergebogen zittend op elkaar hadden zitten wachten’. Volgens Albertus heeft het medische team gecontroleerd, was alles na een nachtje slapen weer in orde en hebben de betrokken eerstejaars daarna weer deelgenomen aan de rest van het programma.

Het ging om een activiteit op vrijdagavond 27 augustus, meldt Albertus op de eigen site. Er waren toen zo’n 150 mensen in de verenigingsruimte.

Meldplicht

Studentenverenigingen in Groningen zijn, na een reeks van kwesties in het verleden bij vooral Vindicat, verplicht incidenten te melden bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI). Dat heeft Albertus in deze zaak nagelaten, maar ze gaat dat nu alsnog doen, meldt de vereniging.

‘Deze situatie is niet tijdig gemeld bij het Advies Commissie Introductietijden en dat betreuren wij. Dit had wel gemoeten maar door interne miscommunicatie heeft dit niet plaatsgevonden. Ook hebben we onze protocollen inzake de interne communicatie aangescherpt. Daarnaast zal de activiteit in de toekomst anders georganiseerd worden om zodoende te voorkomen dat de voorgevallen situatie zich niet opnieuw voor zal doen.’

ACI doet Onderzoek

RUG-woordvoerder Anja Hulshof: ‘We betreuren dat het weer gebeurt. We hebben daar binnen de ACI afspraken over gemaakt met gedragscodes waaraan men zich moet houden. Op dit moment ligt de melding bij de commissie. Die gaat er onderzoek naar doen.’

Begin deze maand staakte het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.-A.V.S.V.) de kennismakingstijd nadat er meerdere gewelddadige incidenten waren gebeurd.

De reacties van Albertus en de RUG zijn na eerste publicatie toegevoegd

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties