Vindicat (voorlopig) van het strafbankje

Vindicat mag na een jaar uitsluiting van het strafbankje

Studentenvereniging Vindicat krijgt dit collegejaar de bestuursbeurzen terug en mag weer deelnemen aan officiële plechtigheden van de RUG en Hanzehogeschool.
28 november om 9:33 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 28 at 9:33 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

28 november om 9:33 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

november 28 at 9:33 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Dat maakten de RUG en Hanzehogeschool donderdagmorgen bekend. Er zijn wel voorwaarden gesteld. Zo mag tijdens introductiekampen geen alcohol worden gedronken, niet door deelnemers en niet door begeleiders.

Verder moeten alle ‘incidenten van meer dan geringe betekenis’ worden gemeld via de Adviescommissie Introductietijd (ACI) aan de besturen van uni en hogeschool en bij de politie.

Vindicat moet verder in september volgend jaar een rapportage maken over het veranderproces, het verloop van de introductieperiode, de gang van zaken rond incidenten, en de stand van zaken rond de cultuuringreep die nodig is om te voorkomen dat een probleemgroep incidenten veroorzaakt De accreditatie loopt van 1 september 2019 tot 1 oktober 2020.

Te grote stap

De RUG en Hanzehogeschool nemen daarmee het advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties deels over. De commissie adviseerde Vindicat voor drie jaar te accrediteren. Maar dat is voor beide cvb’s voor nu een te grote stap.

Hoewel de Accreditatiecommissie positief is over de recente ontwikkelingen die de Senaat van Vindicat recentelijk heeft laten zien, zijn de onderwijsinstellingen er nog niet gerust op. Vooral een aantal opmerkingen en aarzelingen die de commissie heeft bij het risicomanagement en de hervormingen van het interne rechtssysteem zorgen voor voorzichtigheid.

Straffen

Vindicat krijg sinds september 2017 geen bestuursbeurzen meer. Bovendien werd het corps in oktober 2018 niet geaccrediteerd, waardoor het niet alleen de bestuursbeurzen verloor, maar ook niet aanwezig mocht zijn bij officiële plechtigheden van zowel de RUG als de Hanzehogeschool.

Reden voor de straf was een reeks incidenten die sinds 2016 aan het licht kwamen waar het corps bij betrokken was. Zo was er in 2016 sprake van geweld tijdens ontgroeningen en werd er een ‘bangalijst’ gepubliceerd met foto’s en contactgegevens van vrouwelijke leden.

Het jaar erna vernielden leden van het corps restaurant Sushi Mall en was er een incident bij subverenging Aegir. Bovendien kwam dat jaar aan het licht dat een aantal incidenten tijdens ontgroeningen niet of te laat gemeld werden.

Complimenten

Rector Cisca Wijmenga complimenteert Vindicat met de nieuwe weg die ze hebben ingeslagen. ‘De goede overdracht van de Senaat 2018-19 naar de Senaat van 2019-20 laat zien dat er besef is voor het bewust organiseren van continuïteit binnen de vereniging. We vinden het wel van groot belang dat de vereniging werkt aan het terugdringen van alcoholmisbruik en aan het bevorderen van een internationalere cultuur.’

Vindicat reageert opgetogen. ‘We zijn heel verheugd met dit positieve bericht’, zegt Floris Hamann, rector van Vindicat. ‘We zijn er nog lang niet, maar we zijn vorig jaar goed begonnen en waar we mee begonnen zijn, willen we graag doorzetten.’

Niet in een jaar

Hamann begrijpt de kritische noten van de adviescommissie en beseft dat de vereniging nog altijd aan bepaalde punten zal moeten werken. ‘Zoals de introductietijd en het alcoholbeleid’, licht hij toe. ‘We hebben een cultuurverandering ingezet en die kun je niet een jaar realiseren. Als we dat ieder jaar een stukje beter doen, dan is dat heel goed, maar we zullen ook altijd de lijn van kritische zelfreflectie moeten doorzetten.’

Voorlopig is er bij het corps reden om blij te zijn met de vooruitgang. Een apart feestje voor het goede nieuws komt er niet. ‘Natuurlijk zijn we erg blij, maar zoals ik zei moet er ook nog veel gebeuren. Toevallig begint vanavond wel Kermesse, dus daar maken we wel een feestje van.’

De Kermesse d’Hiver is een driedaags feest met als thema ‘verkleden’. De sociëteit wordt dan opnieuw aangekleed en alle leden komen met hun jaarclub en huis verkleed naar het pand van Vindicat aan de de Grote Markt.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties