‘Stop met olie en tabak’

De RUG wil dat pensioenfonds ABP niet langer investeert in fossiele bedrijven en de tabaksindustrie.
Door Peter Keizer

Het college van bestuur heeft het pensioenfonds een brief gestuurd over de kwestie. Dat heeft RUG-voorzitter Sibrand Poppema donderdag gezegd in de universiteitsraad.

De brief is verzonden op verzoek van studentenpartij Lijst Sterk, dat het universiteitsbestuur had gevraagd om zich uit te spreken tegen de investeringen in de fossiele energiebedrijven.

Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs investeert volgens de partij jaarlijks zo’n 33 miljard euro in fossiele bedrijven, zoals Shell en ExxonMobil. De universiteit doet zelf veel onderzoek in samenwerking met de fossiele industrie, onder andere via de Energy Academy.

Invloed

Eerder stuurde de Hanzehogeschool op verzoek van Lijst Sterk en DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, eenzelfde brief naar ABP.

In mei zei een woordvoerder van het pensioenfonds tegen RTL Nieuws dat de beleggingen er juist voor zorgen dat ABP invloed kan uitoefenen op de klimaatimpact van de fossiele bedrijven.

Tabak

De RUG wil ook dat het fonds stopt met investeringen in de tabaksindustrie. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van academisch ziekenhuis UMCG deed eerder een oproep aan ABP om te stoppen met beleggen in tabak. ‘Jaarlijks sterven twintigduizend mensen in Nederland door roken. Onnodig! Deze doden voorkómen is véél belangrijker dan het rendement van de investeringen in tabak’, zei hij.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties