Lijst Sterk stopt

Studentenpartij Lijst Sterk doet dit jaar niet mee aan de universitaire verkiezingen en verdwijnt daarmee uit de universiteitsraad.
Door Peter Keizer

De partij heeft besloten zich volledig te richten op de Hanzehogeschool, waar het ook vertegenwoordigd is in de medezeggenschapsraad. ‘Met de huidige mankracht is het beter om alle aandacht te richten op één fractie dan de aandacht te verdelen over twee fracties’, reageert fractievoorzitter Pieter Polhuis.

Lijst Student Erkend – zoals de partij voluit heet – werd in 2014 opgericht, toen Leon Sloots, de toenmalig lijsttrekker van de Onafhankelijke Studentenraad (OSR), besloot die partij te verlaten en alleen verder te gaan. Sindsdien heeft Lijst Sterk een eenmansfractie binnen de universiteitsraad. Volgens Polhuis blijkt het moeilijk om studenten te vinden die in hun eentje de partij bij de RUG willen vertegenwoordigen.

‘Je moet tegen dingen durven aan te schoppen, compromissen durven te sluiten en fouten durven te maken. Meestal willen studenten dat wel als ze met vier of vijf anderen in een fractie zitten, maar als je het alleen doet, vraagt het veel werk en vaardigheden’, zegt hij.

Verkiezingen

Eind mei kunnen studenten en medewerkers van de RUG stemmen op personeels- en studentenpartijen voor de faculteitsraden en universiteitsraad. Lijst Sterk blijft nog in de universiteitsraad tot de nieuwe leden in september de medezeggenschap overnemen.

Polhuis wil zich in die periode in elk geval inzetten om het universiteitsbestuur over te halen een open brief te schrijven naar pensioenfonds ABP, waarin het de directie van het fonds vraagt niet langer te investeren in de fossiele industrie.

Fossiele industrie

Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs investeert volgens Lijst Sterk jaarlijks zo’n 33 miljard euro in fossiele energiebedrijven, zoals Shell en ExxonMobil. Eerder stuurde de Hanzehogeschool op verzoek van Lijst Sterk en DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, eenzelfde brief naar ABP. ‘We willen daar nu ook over in gesprek gaan met (RUG-voorzitter, red.) Sibrand Poppema’, aldus de fractievoorzitter.

Lijst Sterk heeft volgens Polhuis in drie jaar tijd veel teweeggebracht binnen de RUG. ‘We zijn erg effectief geweest het afgelopen jaar. Een brief die we schreven over bekostiging van de pre-masters staat nu in Den Haag op de agenda. We hebben onlangs scenario’s aangeleverd voor het Usva-pand aan de Munnekeholm, dat leeg komt te staan. We willen dat het een meetingpoint wordt voor studenten.’

Volgens Polhuis heeft het besluit om de universiteitsraad te verlaten voor veel discussie gezorgd binnen Lijst Sterk. ‘Het is een ingewikkelde kwestie geweest’, zegt hij. ‘Dit jaar doen we in elk geval niet mee aan de verkiezingen, maar ik weet niet wat andere jaren brengen.’

Foto: Lijst Sterk

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties