‘Stop met beleggen in tabak’

Pensioenfonds ABP moet stoppen pensioenen te beleggen in de tabaksindustrie. Dat zegt Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.
Door Leoni von Ristok

Aartsen deed zijn oproep woensdag tijdens het congres ‘Maak de zorg rookvrij’ van Artsenfederatie KNMG. Volgens de UMCG-bestuurder wordt het tijd dat het ABP zijn verantwoordelijkheid neemt. ‘Jaarlijks sterven twintigduizend mensen in Nederland door roken. Onnodig! Deze doden voorkómen is véél belangrijker dan het rendement van de investeringen in tabak’, zegt hij.

Het universiteitsbestuur steunt de oproep van Aartsen van harte, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Maar er echt iets tegen doen, dat kunnen we niet vanuit onze rol.’

Het pensioenfonds lijkt niet onder de indruk van Aartsens oproep en zegt niet van plan te zijn om te stoppen met beleggen in tabak. ‘We zien wel dat het een dilemma is onder onze deelnemers’, zegt persvoorlichter Jos van Dijk van het ABP. ‘Maar het levert een heel goed rendement op. We hebben een vermogen van 380 miljard en moeten wel rendement maken om fatsoenlijke pensioenen te kunnen betalen. We proberen objectief te handelen binnen de regelgeving, en tabak is legaal in Nederland.’

Verplicht investeren

Het ABP is het pensioenfonds voor medewerkers van de overheid en in het onderwijs. Ook RUG- en UMCG-personeel betaalt pensioenbijdragen aan het ABP. Dat is wettelijk verplicht. Omdat het ABP op zijn beurt belegt in de tabaksindustrie, zijn ambtenaren in feite verplicht om in de tabaksindustrie te investeren, stelt Aartsen.

Op het congres zei Aartsen ook dat hij zich sterk wil maken voor verbeterde behandelingen voor mensen die willen stoppen met roken. Voor 2019 wil Aartsen voor een rookvrij UMCG-terrein zorgen.

De universiteit zelf is betrokken bij een initiatief om van Groningen de eerste rookvrije gemeente van Nederland te maken. Ook maakt de RUG deel uit van de beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Zo werd onlangs een rookverbod ingevoerd bij alle ingangen van RUG-gebouwen.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties