Scholars at Risk bekritiseert RUG om ontslag Susanne Täuber

De organisatie Scholars at Risk (SAR) registreerde dit jaar wereldwijd 409 keer een aanval op de academische vrijheid. Iran komt voorbij, Rusland en Afghanistan. Eén keer wordt Nederland genoemd: de zaak-Täuber aan de RUG.

In het jaarverslag Free to think van SAR, een internationaal netwerk dat opkomt voor de academische vrijheid, worden ruim vierhonderd gevallen van moord, geweld, verdwijning, (gevangenis)straf of intimidatie beschreven en één Nederlandse kwestie: het ontslag van expert sociale veiligheid Susanne Täuber.

Verstoorde werkrelatie

Täuber werd in maart van dit jaar door de RUG ontslagen. Volgens de universiteit was er sprake van een verstoorde werkrelatie, was het onmogelijk om met haar te werken, beschuldigde zij publiekelijk en ongegrond andere RUG-medewerkers en kwam zij voortdurend afspraken niet na.

Täuber beweerde op haar beurt dat ze gediscrimineerd werd bij promoties en dat de Faculteit Economie en Bedrijfskunde – waar ze werkzaam was – haar het zwijgen op wilde leggen na enkele kritische publicaties over de achtergestelde positie van vrouwen in de academische wereld.

Bezetting

De kwestie leidde tot veel emoties op de RUG. Zo werd tot twee keer toe door boze studenten het Academiegebouw bezet. Een flink aantal docenten en hoogleraren kwam in actie op Twitter om haar te steunen, onder de noemer ‘AmINext?’.

Scholars at Risk maakt zich zorgen over de kwestie, zo schrijft de organisatie in het jaarverslag, en ziet het ontslag als vergelding omdat Täuber haar mond open deed. ‘Medewerkers hebben het recht om de instellingen waar ze werken te bekritiseren zonder angst te hebben voor represailles.’

Bestuurders van universiteiten zouden zich juist moeten onthouden van vergeldingsacties, schrijft SAR. ‘Dergelijke acties schaden niet alleen het directe slachtoffer, maar ondermijnen ook de academische vrijheid.’

Niet benaderd

De RUG zegt dat ze over de rapportage niet is benaderd door SAR om haar visie te geven. De uni wil niet verder op de zaak ingaan. ‘We willen altijd met elkaar van gedachten wisselen over sociale veiligheid en academische vrijheid, maar niet als het gaat over personen’, reageert een woordvoerder.

Op vrijdag 10 november dient het hoger beroep van Täuber tegen de universiteit. Zij zal dan haar ontslag aanvechten. Volgens Täuber heeft de rechtbank in Groningen, die eerder het ontslag goedkeurde, geen rekening gehouden met de academische vrijheid. Ze wil de zaak daarom voorleggen aan een hogere rechter.

Lees ook:

5 REACTIES

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties