Uni zet noodfonds op voor studenten die door oorlog in Oekraïne in problemen komen

De RUG heeft een noodfonds opgezet voor studenten die door de oorlog in Oekraïne in geldproblemen komen. Zij kunnen in ieder geval tot september 900 euro per maand lenen van de universiteit.

Dat meldde Aart Korten, hoofd juridische zaken en lid van de ‘taskforce Oekraïne’, donderdag aan de universiteitsraad. De universiteit wordt beperkt in wat ze voor studenten kan doen, omdat ze geen publieke middelen in mag zetten. Daar valt steun aan onder meer Oekraïense en Russische studenten wel onder.

De universiteit kijkt nu onder meer naar de mogelijkheden om het private Ubbo Emmius Fonds in te zetten om verdere hulp mogelijk te maken. Ook probeert ze ‘druk uit te oefenen op Den Haag’ om onder meer het collegegeld aan te passen.

‘Bijvoorbeeld door Oekraïense studenten volgend jaar als EU-burger te beschouwen, zodat ze het normale collegegeld kunnen betalen in plaats van het verhoogde tarief’, zei Korten.

Programma’s

Behalve financiële hulp, probeert de universiteit ook gevluchte studenten op andere manieren bij te staan. ‘Als ze in Oekraïne studeerden en hierheen zijn gevlucht, proberen we ze waar het kan te helpen door ze hier gestroomlijnd aan specifieke programma’s mee te laten doen. Of door ze de faciliteiten te bieden om online colleges uit Oekraïne te volgen.’ 

Ook kijkt de universiteit naar mogelijkheden voor huisvesting. Maar net als financiële hulp is dat zonder goedkeuring uit Den Haag niet eenvoudig te regelen.

Lees ookk:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties