RUG-studenten naar D66-congres met motie tegen Van Rijn

Martin van Rijn overhandigt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven het rapport van de commissie-Van Rijn.

‘Plan zorgt voor hogere werkdruk’

Studenten naar D66-congres met motie tegen Van Rijn

De D66-fractie in de Tweede Kamer moet zich uitspreken tegen de herverdeling van onderwijsgelden van de alfa- en gamma- naar de bètadisciplines, vinden RUG-studenten en D66-leden Romy Dekker en Thomas Hoekstra.
Door Koen Marée
29 oktober om 10:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
oktober 29 at 10:01 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Zij dienen daartoe een motie in tijdens het partijcongres op 9 november.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) kondigde de herverdeling aan naar aanleiding van het in mei verschenen rapport van de commissie-Van Rijn. Als het plan uitgevoerd wordt, schrijven de studenten, zal dat ‘vermoedelijk resulteren in een hogere werkdruk voor het universitair personeel’. 

Ook stellen Dekker en Hoekstra dat investering in onderwijs en onderzoek in de hele breedte noodzakelijk is, voor een interdisciplinaire aanpak van maatschappelijke problemen.

Uit de plannen van Van Engelshoven bleek in juli dat de RUG vanaf 2021 4,5 miljoen euro per jaar minder ontvangt, ten faveure van de technische universiteiten. Als de voorgestelde herverdeling van gelden door de universiteit over zou worden genomen, kost dat volgens een berekening van de RUG in Groningen 186 banen.

Bewegingsruimte

Dekker, die Europese Talen en Culturen studeert, verwacht dat de motie zeker steun zal krijgen tijdens het congres. Als de motie wordt aangenomen, dan heeft de fractie in de Tweede Kamer nog wel bewegingsruimte om er zelf invulling aan te geven. ‘Het hoeft niet zo te zijn dat er per direct wat gebeurt. Maar als een meerderheid van de leden vóór stemt, is dat een duidelijk signaal.’

De twee studenten dienen ook nog een motie in voor de herinvoering van de basisbeurs. Onlangs gaf D66-leider Rob Jetten voorzichtig aan open te staan voor een alternatief voor het leenstelsel. ‘Wij willen de basisbeurs terug’, zegt Dekker, ‘al zijn binnen de partij de meningen hierover verdeeld.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties