Meer geld naar bèta en techniek kost RUG 9 miljoen euro

Om universiteiten financieel gezonder te maken, zal de RUG in twee jaar tijd bijna negen miljoen euro moeten inleveren. Dat blijkt uit het rapport van de Commissie Van Rijn dat woensdagmorgen is gepresenteerd.
Door Giulia Fabrizi

Onderwijsminister Ingrid Van Engelshoven (D66) gaf de commissie in oktober 2018 de opdracht om onderzoek te doen naar de bekostiging van het Nederlandse hoger onderwijs. Randvoorwaarde: er zou geen extra budget vrijkomen, dus alles moet met gesloten beurs.

Het advies van de commissie is helder: wil Nederland het hoger onderwijs toekomstbestendig maken, dan moet het geld anders worden verdeeld.

Advies

In het advies van de commissie moet de overheid bij de herverdeling rekening houden met vier pijlers:

  • meer transparantie over de kosten en de kwaliteit van onderwijs
  • de concurrentie tussen instellingen verkleinen en samenwerking vergroten
  • extra aandacht voor de bèta- en techniekfaculteiten
  • de match tussen student en opleiding verbeteren om uitval te verminderen

Concreet stelt de commissie onder meer voor om de vergoeding per student aan te passen, zodat de ‘perverse prikkel’ om zoveel mogelijk studenten aan zich te binden vermindert. Ook wil het meer geld uitgeven aan de bèta- en techniekfaculteiten om het gat met de arbeidsmarkt te dichten.

‘Onacceptabel’

Om de herverdeling mogelijk te maken, moet de RUG in een periode van twee jaar 2,22 procent van de jaarlijkse overheidsinkomsten inleveren. Dat is een ‘onacceptabel’ voorstel, laat de RUG woensdagmorgen weten. ‘De voorgestelde verschuiving van geld ten gunste van de beta-techniek gaat ten koste van de alfa-, gamma-, en medische opleidingen.’

‘Als het advies van de commissie één op één binnen de RUG zou worden gevolgd, dan leidt dat tot dramatische interne verschuivingen van geld tussen faculteiten vanaf 2020’, zegt rector magnificus Elmer Sterken. ‘De RUG roept de minister op om, indien ze het advies van de commissie volgt, tegelijk extra middelen beschikbaar te stellen om de schade van de voorgestelde maatregelen te compenseren.’

Op 1 juli debatteert de Tweede Kamer over het rapport en de invulling van een definitief voorstel.

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties