RUG stapt nog niet uit Confucius: ‘Belangrijk dat je kennis van taal en cultuur behoudt’

De RUG blijft mogelijk ook vanaf 2025 samenwerken met het Confucius Instituut (CI). Hoewel ze dan geen formele partner meer wil zijn, zou de universiteit het CI nog nodig kunnen hebben voor taal- en cultuurlessen.

De Hanzehogeschool liet vorige week weten vanaf 2025 (na afloop van het huidige contract) alle banden met het instituut te verbreken. De RUG wil nu nog niet zo ver gaan, die onderzoekt nog of en hoe ze dan zelf in lessen over de Chinese taal en cultuur kan voorzien.

De formele banden, zoals de jaarlijkse bijdrage van 27.500 euro voor operationele kosten, worden na afloop van het contract wel opgeschort. ‘Zij moeten kijken of ze financieel onafhankelijk van ons kunnen worden’, zegt RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven. 

China is academisch gezien een belangrijk onderwerp en de universiteit denkt niet zelf op korte termijn in die kennis te kunnen voorzien. ‘De vraag die we nu proberen te beantwoorden is: kunnen we überhaupt nog met ze samenwerken? Want het is wel belangrijk dat je kennis van de taal en cultuur behoudt.’

Politiek verlengstuk

De Confucius Instituten liggen wereldwijd al jaren onder vuur vanwege de overkoepelende organisatie waar ze onder vallen: de Hanban. Formeel is dat een organisatie die zich inzet voor het ‘beschikbaar maken van leermiddelen en diensten voor Chinese taal en cultuur voor de wereld’. 

Maar in zowel binnen- als buitenland wordt de organisatie gezien als een politiek verlengstuk en propagandamachine van het communistisch bewind in Beijing. Ook wordt het in verband gebracht met censuur, spionage en politieke beïnvloeding door de Communistische Partij.

In februari 2021 pleitten bezorgde Chinese studenten en studentenpartij De Vrije Student in de universiteitsraad voor het totaal verbreken van de banden met het instituut. In maart van dat jaar stelde bestuursvoorzitter Jouke de Vries een onderzoek in naar de bestuurlijke banden tussen de RUG en het Confucius met als doel meer afstand te creëren. 

Afstand nemen

In juni 2021 stelde ook oud-minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven dat het goed zou zijn als de RUG zich losmaakt van het Confucius, om zo de zorgen over de aantasting van academische vrijheid weg te nemen. De RUG besloot daarop dat het instituut uit het universiteitspand moest verhuizen waar het tot dan toe had gezeten.

Bijna een jaar later besloot de universiteit meer bestuurlijke afstand in te bouwen door uit het bestuur van het instituut te stappen. Tot dan toe was bestuursvoorzitter Jouke de Vries, evenals de bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool, ook bestuurslid van het CI. Zij werden daarna de raad van toezicht van CI.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties