RUG overstag: toch weer een hoogleraar Fries benoemd 

De RUG stelt vanaf 15 februari Arjen Versloot aan als interim-hoogleraar Friese taal en cultuur. Daarmee lijkt de maandenlange campagne vanuit de Friese gemeenschap succes te hebben gehad.

Versloot is hoogleraar Germaanse taalkunde, in het bijzonder de Duitse, Scandinavische en Friese talen, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt straks twee dagen per week gedetacheerd in Groningen. Over enkele jaren gaat de RUG opnieuw op zoek naar een voltijds hoogleraar.

Na het emeritaat van hoogleraar Fries Goffe Jensma ontstond grote onrust in de Friese gemeenschap. Jensma waarschuwde voor afkalving van het onderzoek en onderwijs naar het Fries. Gedeputeerde Staten van Friesland wilden daarom invloed op de profielschets van een nieuwe hoogleraar, maar de RUG weigerde dat. 

Protesten

Toen in oktober bleek dat de benoemingsprocedure voor een nieuw hoogleraar mislukt was en de RUG in plaats van een nieuwe hoogleraar een universitair docent had benoemd, leidde dat tot een stroom van protesten en ingezonden brieven in nationale en lokale media. Vrijwel alle instellingen die zich bezighielden met frisistiek bekritiseerden de gang van zaken. 

Decaan Thony Visser van letteren is blij dat met de komst van Versloot de frisistiek aan de RUG weer op hoogleraarsniveau wordt ingevuld, zegt ze. ‘Hiermee overbruggen we de periode tot de nieuwe werving voor een hoogleraar, geven we inhoud aan onze verantwoordelijkheid voor de bestudering van de Friese taal en cultuur op universitair niveau.’ 

Ze meldt bovendien op zoek te zijn naar een voltijds postdoc-positie op het gebied van de Friese letterkunde. ‘Met deze nieuwe aanstellingen, tezamen met die van de zittende stafleden, verankeren we de frisistiek aan de RUG en zetten we verder in op kennis voor de toekomst.’

Provincie

Dat is niet onbelangrijk, want binnenkort praat de RUG met de provincie Fryslân en het ministerie weer over de zogenaamde ‘bestuursafspraken’: een subsidie van 220.000 euro waarmee onderzoek en onderwijs naar de frisistiek wordt gestimuleerd. 

Ook gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân staat achter de benoeming: ‘Met zijn aanstelling hebben we weer een kundige hoogleraar Fries aan de RUG. Dat is goed geregeld. We hebben er alle vertrouwen in dat Versloot het Fries goed zal oppakken en dat de toekomst van het Fries aan de RUG en aanverwante vakgebieden er positief uitziet.’

Jensma is op zichzelf blij met de benoeming. ‘Want Versloot is een hartstikke goede kandidaat.’ Tegelijk blijft hij kritisch. ‘Het blijkt dus dat er wel een goede kandidaat is’, zegt hij. ‘Dit hadden ze ook in september kunnen doen. Maar onder druk wordt alles vloeibaar.’

Lees ook:

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties