Komt er toch een hoogleraar Fries? RUG zoekt naar ‘iets op dat niveau’

De RUG zoekt naar een tussenoplossing om toch zo snel mogelijk een hoogleraar aan de leerstoel Friese taal- en letterkunde te verbinden.

Hoe die oplossing eruit zal zien, is nog niet bekend. De universiteit denkt niet op korte termijn een voltijds hoogleraar te vinden om de functie te bekleden. 

‘Als die er zou zijn, dan hadden we die nu wel gevonden’, zegt woordvoerder Anja Hulshof. ‘We willen nu kijken hoe we op een andere manier toch op het niveau van hoogleraar iets kunnen organiseren.’

Kritiek

In oktober benoemde de RUG universitair docent (UD) Anne Merkuur als opvolger van emeritus hoogleraar Goffe Jensma. Die keuze leidde tot kritiek van zowel de academische gemeenschap als van de politiek. Hoe kan een UD aangesteld voor 0,4 fte een voltijds hoogleraar vervangen? 

De Tweede Kamer nam vorige week bijna unaniem een motie aan voor een volwaardige studie Fries met een eigen hoogleraar. Ook de provincie Fryslân ziet het liefste een zelfstandige opleiding Fries terugkomen. Samen investeren de overheden jaarlijks een half miljoen in het Fries aan de RUG.

Na een gesprek met het universiteitsbestuur vorige week zei gedeputeerde Sietske Poepjes in verschillende media dat ‘een professorloos tijdperk niet optimaal is’. Ook stelde ze dat er stappen genomen zullen worden en dat ze goede hoop heeft nog voor Kerstmis met concreet nieuws te kunnen komen.

Toekomst

Ondanks het aanstellen van een parttime UD stelt de universiteit in te zetten op zowel talent als de toekomst van het Fries. Zo is Merkuur ook werkzaam bij onderzoeksinstituut de Fryske Akademy en heeft het universiteitsbestuur vorige week in gesprek met de provincie besloten de samenwerking met de Akademy en NHL Stenden te versterken.

‘We gaan nu dus ook onderzoeken hoe we die samenwerking verder vorm kunnen geven’, zegt Hulshof. ‘Daarnaast zal er ook een post-doc aangetrokken worden om het onderdeel onderzoek te versterken.’ 

Of er voor kerst ook een nieuwe hoogleraar zal zijn? ‘Ik snap de hoop en dit is zeker niet de gewenste situatie. Maar wij verwachten niet dat het voor die tijd lukt.’ 

Lees ook:

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties