Frisisten willen hoogleraar: Friese vlag halfstok voor Academiegebouw

Actievoerders hebben in de nacht van zondag op maandag de Friese vlag voor het Academiegebouw halfstok gehangen. Ze protesteerden hiermee tegen de mislukte zoektocht naar een nieuwe hoogleraar Friese taal en geschiedenis.

De vlag is in de loop van maandagmorgen door de RUG weggehaald, omdat hij tijdens het halfstok hijsen is gescheurd. ‘De vlaggen hangen zo dat je ze niet zomaar omlaag kunt halen’, zegt RUG-woordvoerder Anja Hulshof. 

‘Hoe het ze toch is gelukt, geen idee, maar hij is in het proces gescheurd en met tiewraps vastgezet. Een gescheurde vlag laten wij natuurlijk niet hangen, die hoort fier te wapperen.’

Kritiek

Sinds het emeritaat van hoogleraar Goffe Jensma zwelt de kritiek rondom zijn opvolging aan. De RUG maakte in oktober bekend voorlopig taalkundige Anne Merkuur als universitair docent aan te stellen, omdat het niet was gelukt een nieuwe hoogleraar te vinden. 

Dat is een ‘onnodige stap terug’ en een ‘een harde bezuiniging voor onze kwetsbare minderheidstaal’, stelde een groep van zeventig mensen uit het Friese werkveld, waaronder schrijvers, wetenschappers en bestuurders, twee weken geleden in een open brief aan de universiteit.

Met Merkuur niets mis, zei ook Jensma zelf, maar hoe kan de taak van een voltijds hoogleraar overgenomen worden door een universitair docent die voor twee dagen per week is aangenomen? 

Harde bezuiniging

De RUG zegt met Merkuur te investeren in ‘talent op het gebied van de Frisistiek’. Het idee is om haar te begeleiden naar een volwaardig hoogleraarschap, maar daar hebben de critici weinig vertrouwen in.

Zij vrezen dat de positie van hoogleraar helemaal verdwijnt als er niet snel een waardige opvolger voor Jensma komt. Volgens Hulshof is daar geen sprake van. ‘We voeren nu gesprekken over hoe verder, maar wij willen de functie van hoogleraar absoluut niet schrappen. We moeten wel iemand hebben die daarvoor geschikt is.’

Volgens de frisisten moet de universiteit gewoon beter haar best doen, maar de RUG is niet de enige die moeite heeft een hoogleraar Fries te vinden, zegt Hulshof. ‘De universiteit in Kiel heeft hetzelfde probleem.’ 

Minister

De proteststemmen rondom de opvolging van Jensma hebben inmiddels ook hun weg naar minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gevonden. In haar Rede van Fryslân vorige week zei ze zich zorgen te maken om de benoeming van een universitair docent. 

Ze benadrukte dat Rijk en Provincie de universiteit ruim een half miljoen betalen voor het bevorderen van het Fries en vroeg zich af of deze benoeming voldoet aan de afspraken tussen Rijk en universiteit. De minister wil zo gauw mogelijk met de universiteit om tafel, maar volgens Hulshof is er nog geen gesprek gepland. 

5 REACTIES

 1. De universiteit zegt geen geschikte kandidaten te kunnen vinden. Het Friese (melk) schaap heeft 4 poten, het Fries (hoogleraar) schaap ook. Mag het ook een ram zijn, die zijn ook heel productief. Ik kan er zo 5 opnoemen. Dus hoe zo niet te vinden?

 2. Fries levert niks op, en de RUG is bekend om haar streven alles nuttig te laten zijn. Dus, Fries, weg ermee,
  en ik denk, dat de stofkam meer door de studierichtingen moet. Afschaffen, die hobby’s , en meer geld naar bedrijfskunde , daar heb je iets aan. En weg met die zuivere wiskunde, iets voor nerds, weg met alle kleine talen, dat ruimt op.
  Niet naar de Friezen luisteren, en die campus in Leeuwarden terug halen naar Groningen, Leeuwarden speelt mooi weer door de inspanningen van de RUG. En middels breinstimulatie probeer ik mijn kennis van mijn memme- en heite-taal weg te branden. Ik zit nu lang genoeg opgescheept met dit spraakgebrek! En zo gauw het kan, verhuis ik naar de randstad!

  • Beste Johannes, het lijkt me inderdaad beter dat je zo snel mogelijk vertrekt naar de randstad, daar consultant wordt aan de Zuidas met gelijkgestemde vriendjes en oh ja veel geluk gewenst daar…………

   • Achte Jakob de Vries, jo hawwe myn irony net begrepen, jammer soe ik sizze, better lêze!
    hertlike groetnis, Johannes Willem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in