Waarover hij het precies gaat hebben wil Feringa niet zeggen. ‘Ik vind het een beetje lastig om van tevoren te zeggen waar ik het over ga hebben, want dan geef ik alles weg’, reageert hij. Maar daardoor is de belangstelling niet minder. Woensdag om vier uur zit de kerk tjokvol.
‘De lezing is een initiatief van de RUG zelf’, vertelt Deekens. ‘We willen het publiek laten zien wie hij is en wat hem zo bijzonder maakt. En dat kan hijzelf het beste laten zien.’ Tientallen medewerkers van de universiteit werken mee aan de lezing, die volgens het draaiboek van de opening van het academisch jaar wordt georganiseerd.
Ceremonie
De ceremonie, die volledig in het Engels zal zijn, wordt woensdag vanaf half vier ‘s middags live uitgezonden via de website van de RUG en UK. ‘Het is voor Feringa ook een generale repetitie voor de lezing die hij in Uppsala zal geven’, aldus Deekens. Het is gebruikelijk dat iedere Nobelprijswinnaar in de week voor de prijsuitreiking, die jaarlijks op 10 december plaatsvindt, een lezing verzorgt.
De Martinikerk zit woensdag vooral vol met genodigden, zoals het universiteitsbestuur, faculteitsbestuurders en de burgemeester. Er waren dertig plekken voor belangstellenden van buiten de universiteit. ‘Maar die zijn inmiddels zo goed als weg’, reageert een woordvoerder van Studium Generale.
Feringa kreeg begin oktober de Nobelprijs voor Scheikunde. Hij deelt die met een Fransman en een Brit. De hoogleraar maakte in 1999 de eerste moleculaire motor en in 2011 de eerste nano-auto.