Zernikeborg wordt Feringa Building

De Zernikeborg krijgt een andere naam: Feringa Building. Dat werd vrijdag bekendgemaakt op een receptie ter ere van Nobelprijswinnaar Ben Feringa.
Door Tim Bakker

Het nieuwe onderkomen van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) zou vernoemd worden naar Frits Zernike, die in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde won, maar krijgt nu toch de naam van de recentere Nobelprijswinnaar. Ook zal een koperen buste van Feringa gemaakt worden. Die komt naast het beeld van Zernike aan de muur in de hal van het FWN-gebouw.

‘Een groter cadeau’

In diezelfde afgeladen hal sprak decaan Jasper Knoester de laureaat toe. ‘Je had al een speelgoedferrari en een fles champagne gekregen, maar je verdient natuurlijk een groter cadeau.’

Hoewel het ongebruikelijk is om een gebouw te vernoemen naar een onderzoeker die nog alive and kicking is, had Knoester een goede reden het RUG-bestuur om de naamswijziging te vragen. ‘Voor de komende veertig jaar zijn er namelijk geen plannen voor een nieuw faculteitsgebouw, dus daar wilden we niet op wachten. Maar dan moet je wel beloven je te gedragen.’

‘Dat zal ik doen’, belooft Feringa lachend. ‘Ik ben ontzettend dankbaar voor dit fantastische cadeau. Toen ik in 1970 begon met studeren, was dit pand nog gloednieuw. Ik weet nog hoe mooi ik de nieuwe laboratoria vond. Dat het nieuwe gebouw nu mijn naam krijgt, is een enorme eer. Al zal die buste nog wel even wennen zijn.’

Geen Zernikeborg

De naamswijziging betekent dat er nu geen gebouw meer is vernoemd naar Zernike. Tot 2014 heette het gebouw van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) nog Zernikeborg. Met het nieuwe FWN-gebouw in aantocht werd het CIT echter door het universiteitsbestuur gevraagd de naam Zernike over te dragen aan FWN, ‘de logische eigenaar’.

Het CIT-gebouw werd vervolgens Smitsborg genoemd, naar hoogleraar ‘programmering van rekenmachines’ en eerste directeur van het Rekencentrum Donald Smits. Met de bouw van Feringa Building wordt in 2017 begonnen. In 2022 moet het in gebruik genomen worden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties