Na Nobelprijs nu ook Commandeur

Hij kreeg al tal van prijzen, met de Nobelprijs als summum, en werd meermalen bekroond. Nu mag RUG-hoogleraar Ben Feringa zich ook Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.
Door Rob Siebelink

Hij kreeg de hoge onderscheiding woensdag uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs in het Mauritshuis in Den Haag. Feringa (1951) was al sinds 2008 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Nu is hij dus bevorderd tot Commandeur, de op een na hoogste Nederlandse civiele orde.

‘Hij bewerkstelligde uiterst belangrijke doorbraken in de scheikunde, waarmee hij het Nederlands chemieonderzoek in het centrum van de wetenschap heeft gezet’, meldt de RUG. ‘Hij kan met recht het boegbeeld van de Nederlandse chemie worden genoemd.’ Afgelopen vrijdag maakte de universiteit bekend dat het nieuwe onderkomen van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, dat in 2022 af moet zijn, vernoemd wordt naar de hoogleraar.

Moleculaire motor

Het meest spectaculaire onderzoek van Feringa is de nanotechnologie, waarmee hij in 1999 een moleculair motortje ontwikkelde (de nanomotor); een door licht voortgedreven roterend molecuul. Dit wordt algemeen als een fundamentele doorbraak van wereldformaat aangemerkt. In 2011 volgde de ontwikkeling van een moleculaire ‘auto’, de nanocar.

Vorig jaar ontwierp hij een ronddraaiend motormolecuul dat chemische energie gebruikt, in plaats van licht. Dat baant de weg naar nieuwe technologische toepassingen in onder meer de medische wetenschap.

Feringa is ook een groot pleitbezorger van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in Nederland, noodzakelijk voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en technologieën. Zonder fundamenteel onderzoek hadden we geen iPhone gekend, zei hij kort nadat bekend werd dat hij de Nobelprijs had gekregen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties