Na coronapiek telt de RUG nu weer iets minder studenten (CORRECTIE)

Voor het eerst in jaren daalt het aantal inschrijvingen aan de RUG. Per oktober zijn dat er 37.137, tegen vorig jaar 37.277: een afname van 0,3 procent. 

Volgens de universiteit heeft dit mogelijk te maken met de enorme stijging van studentenaantallen in de coronaperiode. ‘Tijdens de pandemie kon je als student natuurlijk geen kant op’, zegt woordvoerder Anja Hulshof. ‘Dus namen naar het lijkt minder mensen een tussenjaar.’ 

Die situatie lijkt dit jaar voor het eerst te kantelen. ‘Werken en reizen kan weer, dus dat maakt een tussenjaar ook weer mogelijk. En we denken dat de herinvoering van de basisbeurs misschien meespeelt.’ Want wie volgend studiejaar aan een studie begint, kan maandelijks tot zo’n 440 euro aan basisbeurs krijgen. 

Meer internationals

Het aantal inschrijvingen van internationals is wel toegenomen, met 5,4 procent. De RUG heeft nu 9925 internationale studenten, goed voor bijna 27 procent van de studenten aan de universiteit.

De daling is vooral zichtbaar bij de masteropleidingen. In totaal waren er 4467 inschrijvingen voor een master (603 minder dan vorig jaar) en 7349 voor de bacheloropleidingen (min 136). Volgens de RUG is de daling bij zowel bachelor- als masteropleidingen op alle Nederlandse universiteiten te zien.

CORRECTIE: In een eerdere versie van dit bericht meldde de RUG dat er vorig jaar 38.290 inschrijvingen waren. Dit was echter op een ander moment in het jaar.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties