Monstergroei blijft uit, RUG telt 36.420 studenten (UPDATE)

De verwachte vloedgolf van nieuwe studenten is dit jaar uitgebleven. De RUG telt per oktober 36.420 studenten en dat zijn er 1103 meer dan het jaar ervoor, een stijging van 3,1 procent.

Omdat sommige studenten meer dan een opleiding volgen, ligt het aantal inschrijvingen iets hoger: 38.290 tegen 37.049 het jaar eerder (een stijging van 3,3 procent). De RUG blijft daarmee in grootte de derde universiteit van Nederland.

De groei van 3,1 procent is aanzienlijk lager dan waarmee de RUG eerder dit jaar rekening hield. Toen waren er signalen dat sommige opleidingen enorm zouden groeien en in een aantal gevallen dreigde zelfs een verdubbeling. Dat horrorscenario is niet uitgekomen; de uni had zo’n massale toestroom niet kunnen opvangen.

Corona

De groei dit jaar is vooral te danken aan de toename van het aantal inschrijvingen uit de Europese Economische Ruimte (EER). Het aantal Nederlandse inschrijvingen is licht gedaald, waarschijnlijk als gevolg van afgeschaalde coronamaatregelen.

Daardoor hebben volgens de RUG meer Nederlandse studenten een tussenjaar genomen om te werken, te reizen of in het buitenland te studeren. Juist door corona groeide de uni in 2020 sterk met 9,8 procent. In in 2019 was de groei 2,4 procent.

Landelijk was de groei 4 procent. Dit collegejaar staan 340.700 bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij een universiteit, zo blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Vereniging van Universiteiten (VSNU). Dat is opnieuw een record. Nog maar twee jaar geleden werd voor het eerst het aantal van 300.000 studenten overschreden.

Grootste impact

De Faculty of Science and Engineering (FSE) kent van de elf RUG-faculteiten de grootste groei. Het aantal nieuwe inschrijvingen voor bacheloropleidingen nam daar met 10,4 procent toe. Dat is stevig, maar een schijntje in vergelijking met de zorgen die FSE voor de zomer nog had. Op basis van het aantal vooraanmeldingen leek de groei toen te verdubbelen.

Ook de Faculteit Rechtsgeleerdheid groeide sterk. Daar is het aantal nieuwe inschrijvingen voor een bachelor met 7,5 procent toegenomen. Ook hier nemen internationals een flink deel van de groei voor hun rekening.

Bij enkele kleinere faculteiten zijn eveneens opvallende groeispurten te zien. Zo ziet University College Groningen een stijging van 7,2 procent. Bij Campus Fryslân in Leeuwarden is het totaal aantal inschrijvingen voor masteropleidingen met meer dan honderd procent toegenomen: van 31 vorig jaar naar 81 dit jaar.

Lees ook:

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties