Grote toestroom bij farmacie en natuurkunde

De studies farmacie en natuurkunde dreigen volgend jaar veel meer studenten te trekken dan verwacht. Bij farmacie kan het gaan om bijna 100 studenten meer. Bij natuurkunde 73.

Dit studiejaar kozen 187 studenten voor farmacie. Voor het academisch jaar 2022-2023 rekende de faculteit op 200 studenten, maar prognoses gaan uit van 241 tot 286 studenten.

Ook natuurkunde lijkt volgend jaar bijzonder populair te worden. Dit academisch jaar waren er 155 inschrijvingen en de faculteit koerste op 100 voor volgend jaar. Maar op basis van de voorinschrijvingen verwacht de faculteit tussen de 158 en 173 studenten te kunnen verwelkomen.

Numerus fixus

Vorig studiejaar kregen vooral biologie en biomedical engineering een extra toevloed te verwerken. Biologie vreesde zelfs 350 nieuwe studenten te krijgen, 100 meer dan het doel. De faculteit zag zich zelfs genoodzaakt om een waarschuwingsbrief te sturen.

‘We hebben reden om bezorgd te zijn over ons vermogen om je het onderwijs van topniveau te bieden dat we voor ogen hebben’, stond in de brief. ‘We vragen je om deze informatie mee te nemen in je besluit om je definitief in te schrijven.’

Een numerus fixus die dit academisch studiejaar inging, heeft dat probleem opgelost. Biologie heeft maximaal 250 plaatsen en biomedical engineering 125. Of de Faculty of Science and Engineering hetzelfde wil doen voor farmacie en natuurkunde is niet duidelijk. Voor de korte termijn helpt het in elk geval niet. ‘Zo’n numerus fixus kan pas in 2024 ingaan’, aldus interim-decaan Rob Timmermans.

Lees meer:

English

2 REACTIES

  1. Misschien toch niet handig geweest om Farmacie te internationaliseren?
    Een numerus fixus gaat niet helpen met het oplossen van het dreigende tekort aan apothekers.

    Beter idee: splits de bachelor in tweeën, zoals bij geneeskunde. Een Engelse bachelor met de focus op onderzoek en een Nederlandse met de focus op het apothekersvak. Van mijn part zet je een numerus fixus op de Engels variant, onderzoekers is geen tekort aan.

    • Neenee Joost dat kan helemaal niet. Opslitsen is te duur en kost ons ook weer weggegooid geld dat we aan nieuwe docenten moeten verspillen. Schaalvergroting, targets van het management en zoveel mogelijk studenten per m2, dat is de toekomst. Geld moet rollen (richting de uni) Massa is kassa!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in