Ruim miljoen voor Yantai

De RUG heeft ruim een miljoen euro uitgegeven aan de voorbereidingen voor de campus in Yantai. Veel meer dan oorspronkelijk begroot. [UPDATE]
Door Peter Keizer

De voorbereidingskosten voor de campus in Yantai lopen mogelijk zelfs op tot zo’n twee miljoen euro. De RUG schatte de totale voorbereidingskosten eerder op een miljoen. Eind dit jaar hoopt de universiteit de branchcampus officieel op te richten.

Donderdag vertelde universiteitsbestuurder Jan de Jeu de universiteitsraad dat de voorbereidingskosten waren opgelopen tot 700.000 euro. Dat bleek echter niet het volledige bedrag te zijn. ‘De Jeu heeft uitleg gegeven over de begroting voor 2017 tot september’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

In 2015 liepen de voorbereidingskosten op tot 750.000 euro. Als de begroting van 2017 daarbij wordt opgeteld, is dat in totaal ruim 1,4 miljoen euro. Daar komen de voorbereidingskosten van 2016 nog bij, maar die wil de universiteit nog niet bekendmaken.

Dat bedrag wordt gepubliceerd in het jaarverslag van 2016, dat volgens Deekens binnenkort verschijnt. ‘In het jaarverslag staat de verantwoording van het totale resultaat. De Jeu heeft de begroting bekendgemaakt. Dat is wat anders. Resultaat Yantai is onderdeel van de totale verantwoording over 2016’, legt de woordvoerder uit.

Als in 2016 ook 7 ton is uitgegeven aan de voorbereidingen voor de campus in China, dan zou dat betekenen dat de universiteit meer dan twee miljoen euro heeft besteed. Of dat klopt is pas duidelijk als het jaarverslag is gepubliceerd.

Personeel

Twee jaar geleden werd besloten om extra personeel in te huren vanwege de voorbereidingen voor de campus in China. Die extra medewerkers worden ingezet bij de betrokken faculteiten en bij de verschillende afdelingen van het Bureau, waaronder de personeelsafdeling en gebouwendienst.

De voorbereidingen worden betaald uit private middelen; inkomsten uit bijvoorbeeld contactonderwijs en –onderzoek.

Haast

Deze zomer staat Yantai op de agenda van de betrokken medezeggenschapsraden binnen de universiteit. In juni of juli wordt de faculteitsraden gevraagd hun instemming te verlenen aan het voorstel voor de opleidingen die vanaf het najaar van 2018 in China worden gegeven. In augustus wordt de aanvraag voor de campus ter instemming voorgelegd aan de personeelsleden en studenten in de universiteitsraad.

Het universiteitsbestuur wil al instemming hebben van de raden, voordat de Tweede Kamer de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bespreekt die de wettelijke uitvoering van de buitenlandse campus regelt.

De RUG heeft haast, omdat het de voorbereidingskosten, die nu nog voor eigen rekening zijn, niet verder op wil laten lopen. Nadat de University of Groningen Yantai (UGY) is opgericht, worden de werkzaamheden door de instelling in China vergoed. UGY betaalt de RUG dan maandelijks voor alle directe en indirecte inspanningen die in Groningen én in China worden verricht.

Daarnaast hoopt het RUG-bestuur op instemming van de raden, voordat er nieuwe partijen zitting in nemen. Momenteel zijn de universitaire verkiezingen bezig. In september nemen de gekozen partijen zitting in de raden. Als Yantai pas daarna door de faculteitsraden en universiteitsraad wordt besproken, zal dat waarschijnlijk voor vertraging zorgen, omdat de nieuwe leden dan nog moeten worden bijgepraat over alle details rondom de campus.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties