Meldkamer RUG begreep alarm over giftige stof slecht door technische storing

De verkeerd begrepen melding over een giftige stof in Nijenborgh 4 begin december kwam niet doordat de medewerker van de meldkamer geen Engels sprak, maar door ruis op de lijn.

Dat zegt de RUG naar aanleiding van de evaluatie over het incident. ‘Het noodnummer werd gebeld met een internationaal nummer, waardoor er ontzettend veel ruis op de lijn was’, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. ‘De persoon was daardoor niet verstaanbaar. Het was dus vooral een technisch probleem.’

Begin december kwam in een laboratorium van het Stratingh Instituut een snel verdampende, giftige stof vrij. Het gebouw werd daarna ontruimd. Na het incident stelde een raadslid in de vergadering van de faculteitsraad dat de melding bij alarmnummer 8050 ‘niet goed’ was opgepakt. 

Onvoldoende Engels

De medewerker van het alarmnummer zou onvoldoende Engels hebben gesproken en daardoor de melding niet hebben begrepen. Bovendien, zo zei het raadslid, was dit niet de eerste keer dat de meldkamer een noodmelding niet verstond.

Portefeuillehouder middelen van FSE Esther Marije Klop reageerde bezorgd en zou met de gecontracteerde partij gaan praten. Die evaluatie is inmiddels geweest. ‘De gecontracteerde partij is G4S en wij hebben vanuit de aanbesteding al afspraken met ze gemaakt over taalvaardigheid’, zegt Wempe-Kouwenhoven. 

Volgens de woordvoerder is het niet zo dat alle telefoontjes vanaf een buitenlands telefoonnummer ruis op de lijn opleveren. ‘Maar de verstaanbaarheid blijft een punt van aandacht.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties