Vleugel Nijenborgh ontruimd vanwege asbest

Gebouw 5113, een vleugel van Nijenborgh 4 op de Zernike Campus, is vrijdagmiddag ontruimd omdat er asbest is vrijgekomen. Inmiddels zijn in zeker twaalf ruimtes asbestvezels gevonden.

Dat blijkt uit e-mails die het faculteitsbestuur van de Faculty of Science and Engineering de afgelopen dagen aan medewerkers stuurde.

Vrijdag werd een kapot asbestzegel gevonden onder de radiator in een van de praktijkruimtes. Dat zegel zat om een radiatorpijp die door de vloer gaat en zorgt er normaal gesproken voor dat de pijp brandwerend is. Dit soort zegels zijn door het hele gebouw gebruikt en er blijken meerdere kapot te zijn.

Onderzoek

Het bestuur is vrijdag direct een onderzoek gestart en heeft een gespecialiseerd asbestbedrijf ingeschakeld. Uit de mail van woensdag blijkt dat er in zeker twaalf ruimtes asbestvezels vrij zijn gekomen rondom de radiator. Niemand mag die ruimtes in en medewerkers die daar normaal gesproken werken krijgen individueel bericht van het bestuur.

Er wordt nu vervolgonderzoek gedaan om te bepalen of de asbest ook in de lucht terecht is gekomen en op andere plekken in de betreffende ruimtes te vinden is. Het bestuur verwacht de resultaten van dit onderzoek uiterlijk donderdagmorgen.

Beschermende folie

Rondom de radiatoren in de andere ruimtes van het gebouw is geen vrij asbest gevonden. Daar wordt geen vervolgonderzoek verricht, maar er wordt voorlopig wel beschermende folie op de asbestzegels aangebracht. Ook worden er waarschuwingsstickers geplakt.

Het bestuur verwacht dat deze werkzaamheden uiterlijk vrijdag klaar zullen zijn. Het benadrukt ook dat dit tijdelijke maatregelen zijn om te voorkomen dat mensen aan de zegels zitten. Later zullen permanente maatregelen worden genomen om ze langdurig te beveiligen.

Lessen geschrapt

Hoewel de asbest niet in alle ruimtes van de Nijenborghvleugel is gevonden, blijft het hele gebouw tot nader bericht dicht. Tot een oplossing is gevonden, kunnen onderzoekers niet bij hun experimenten en zijn alle praktijklessen die er plaats zouden vinden geschrapt.

Deze specifieke asbestzegels zijn alleen in dit gebouw gebruikt en niet in andere vleugels van Nijenborgh.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties