Meer eerstejaarsstudenten

Het leenstelsel lijkt jongeren er niet van te weerhouden om te gaan studeren. Sterker nog, het aantal universitaire studenten is nog nooit zo hoog geweest.
Door Peter Keizer

Volgens universiteitenvereniging VSNU studeren er nu 264.838 studenten. Niet eerder studeerden er zoveel jongeren, zeggen de universiteiten. Het aantal ingeschreven masterstudenten stijgt met 3 procent ten opzichte van vorig collegejaar en komt daarmee voor het eerst boven de honderdduizend uit.

De instroom van het aantal eerstejaars bachelorstudenten stijgt nog harder, met 7,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de instroom van vwo’ers (5,2 procent) en studenten uit het buitenland (27,3 procent), meldt de VSNU.

Leenstelsel

De stijging is opvallend, omdat in 2015 het aantal inschrijvingen aan universiteit en hbo juist flink daalde. Toen werd door studentenorganisaties en de oppositie in de Tweede Kamer het leenstelsel als schuldige aangewezen. ‘Onze angst dat het leenstelsel de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengt, lijkt nu waarheid te worden’, zei studentenbond LSVb destijds. ‘Hopelijk stopt deze discussie nu de toegankelijkheid gewaarborgd lijkt. En kunnen we het hebben over de kwaliteit van het onderwijs’, reageert onderwijsminister Bussemaker in het AD.

De universiteiten zijn blij dat ze meer studenten krijgen, maar grijpen de cijfers ook aan om de minister om meer financiering te vragen. De groei is volgens de VSNU namelijk fors hoger dan het ministerie in zijn bekostigingsmodellen schat. ‘De universiteiten zijn er trots op zo veel studenten op te mogen leiden. Maar om hen allemaal goed onderwijs te kunnen bieden, moet de bekostiging deze toename wel volgen’, aldus VSNU-voorzitter Karl Dittrich.

In november meldde de RUG ook een stijging van het aantal studenten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties