Medewerker is tevreden over de uni, maar plezier in werk daalt

RUG-medewerkers zijn ongeveer net zo tevreden over werken bij de universiteit als vier jaar geleden. De werkdruk daalt echter niet, terwijl het plezier in en trots op het werk dat wel doen.

Dat blijkt uit het medewerkersonderzoek waarvan de resultaten dinsdag bekend zijn gemaakt. Opvallend is dat werknemers de RUG een 7,5 geven, maar ze zijn minder tevreden over de universiteit als werkgever: dan krijgt de uni een 7,1.

In de laatste categorie zijn volgens het onderzoek promovendi en postdocs/onderzoekers meer tevreden over de universiteit dan docenten, universitair docenten (ud) en universitair hoofddocenten (uhd).

Ook is er een vergelijking opgenomen met acht andere Nederlandse universiteiten. Hoewel de resultaten niet heel ver uit elkaar liggen (werken bij de universiteit scoort tussen 7,3 en 7,8 en universiteit als werkgever tussen 7,1 en 7,8), valt het op dat de RUG tot de lager scorende universiteiten behoort.

Vitaliteit, trots en plezier dalen

Vitaliteit, trots en plezier in het werk zijn in vergelijking met het vorige onderzoek in 2019 achteruit gegaan. Zo gaven medewerkers in 2019 gemiddeld een 4 (op een schaal van 1 tot 5) op de vraag ‘Ik kan mijn werk mentaal goed aan’; dat is nu een 3,8. 

Op de vraag ‘Ik ben trots op het werk dat ik doe’ zakte het cijfer van een 4,1 naar een 3,8 en op de stelling ‘Ik heb plezier in mijn werk’ van een 4,1 naar een 3,7.

Sociale veiligheid

De RUG heeft in dit medewerkersonderzoek extra aandacht besteed aan het onderwerp sociale veiligheid. Zo is er gevraagd naar eigen ervaringen met ongewenst gedrag en naar waargenomen ongewenst gedrag.

Uit het onderzoek blijkt dat 19 procent van de medewerkers zelf ongewenst gedrag heeft meegemaakt. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2019, toen het nog 16 procent was. 

Actie ondernomen

Van de mensen die zelf ongewenst gedrag meemaakten, heeft 64 procent actie ondernomen. Op de vraag of een melding vervolgens naar tevredenheid is afgehandeld, zegt slechts 15 procent volmondig ‘ja’. Verder zegt 24 procent ‘soms wel, soms niet’, 28 procent ‘nee’, is bij 13 procent de melding nog in behandeling en wilde 20 procent het antwoord liever niet delen.

Van de 36 procent die geen actie ondernam, zeggen de meesten dat niet te doen omdat ze geen vertrouwen hebben in de opvolging, niet weten waar en hoe dat te doen en/of omdat ze de werkrelatie niet onder druk willen zetten.

Actief langs de zijlijn

Ook is er nadrukkelijk gevraagd naar de Active Bystander Training. Dat is een training die medewerkers kunnen volgen om te leren wat ze kunnen doen om te helpen als ze ongewenst gedrag in hun omgeving zien gebeuren. 

Hoewel de RUG hier de laatste jaren flink op inzet, blijkt 47 procent van de medewerkers van de RUG nog niet bekend te zijn met de training. Van de 53 procent die er wel mee bekend is, heeft 36 procent ook daadwerkelijk een training gevolgd.

Werkdruk

Als het gaat om werkdruk, een ander veelbesproken onderwerp aan de universiteit, is er ten opzichte van de vorige meting niet veel verbeterd. Vooral het wetenschappelijk personeel ervaart de werkdruk nog steeds als te hoog (42 procent) of zelfs veel te hoog (19 procent).

In vergelijking met het vorige onderzoek is de totale werkdruk iets gestegen. In beide onderzoeken ervoer 35 procent van de medewerkers de werkdruk als hoog. In 2019 zei 7 procent dat het veel te hoog was, dat is dit jaar gestegen naar 13 procent. 

In totaal zegt 59 procent van de medewerkers meer uren te hebben gewerkt dan in hun contract staat. Van het wetenschappelijk personeel zegt 76 procent dat en van het ondersteunend personeel 42 procent. Bovendien heeft 55 procent van alle medewerkers gemiddeld 22 procent van hun tijd aan taken besteedt die niet in hun takenpakket vallen.

Lees ook:

Engels

15 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

15 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties