Dat nieuwe werkmobieltje van de uni? Dat mag ’s avonds ook uit

Het RUG-bestuur wil leidinggevenden en werknemers een instructie meegeven hoe om te gaan met de mobiele werktelefoon die alle medewerkers binnenkort krijgen.

Want altijd bereikbaar zijn, ook ’s avonds en in het weekend, mag niet leiden tot een hogere werkdruk. Dat zei collegevoorzitter Jouke De Vries donderdag in een commissievergadering van de universiteitsraad. Daar zijn zorgen over de nieuwe telefonieregel op de RUG.

Vanaf 1 april moet iedereen een mobiele werktelefoon hebben. Dat wordt een softphone of sim-only voor tijdelijke medewerkers en medewerkers met een vaste aanstelling van minder dan 0,5 fte.

Medewerkers met een vaste aanstelling van meer dan 0,5 fte krijgen een standaard smartphone. Willen zij liever hun eigen toestel houden, dan is voor hen ook sim-only mogelijk. 

Door elkaar lopen

‘We kennen allemaal het probleem dat privé en werk steeds meer door elkaar lopen’, onderkende de RUG-baas naar aanleiding van de zorgen in de u-raad. ‘Daar moeten we wat beperkingen in aanbrengen.’

Leidinggevenden moeten bijvoorbeeld weten dat hun medewerkers buiten werktijd niet altijd bereikbaar hoeven zijn, of dat ze de telefoon op stil kunnen zetten.

‘Sommige mensen moeten voor hun functie altijd bereikbaar zijn’, zei De Vries, ‘Maar er zijn andere functies waar je dat minder nodig hebt. Ik denkt dat het verstandig is er een instructie bij te voegen. We werken allemaal te veel, denk ik.’

English

4 REACTIES

 1. Het geheel is toch vrij simpel?

  Je laat het toestel gewoon op je werkplek liggen als je vertrekt.

  En ja, ik weet dat dit niet van toepassing is voor mensen die thuiswerken maar dat even terzijde…

 2. Waauw Wat een uitvinding!! Dus vanaf nu hoef je van de RUG-baas alleen nog maar te werken tijdens de werktijd, en mag je na afloop van de werktijd, tijdens de “vrije tijd” waarin je niet betaald krijgt, ook echt stoppen met werken!!

 3. Ik word ongeveer één keer per jaar gebeld op mijn werknummer. Dat is dan altijd iemand die het verkeerde nummer gedraaid heeft. De rest van mijn werkgerelateerde communicatie loopt via e-mail. Ik heb niet de minste behoefte aan een smartphone van het werk.

  “Leidinggevenden moeten bijvoorbeeld weten dat hun medewerkers buiten werktijd niet altijd bereikbaar hoeven zijn, of dat ze de telefoon op stil kunnen zetten.”

  Wat dacht je hiervan, Jouke: leidinggevenden moeten weten dat ze hun medewerkers buiten werktijd NIET MOETEN BELLEN. Zolang de verantwoordelijkheid voor dit soort ‘boundary management’ telkens weer bij de medewerker gelegd wordt (denk eraan dat je je telefoon uitzet!), kan ik vrome uitspraken over werkdruk niet serieus nemen.

 4. Lijkt me simpel. Alle uren die je niet wordt betaald kan de telefoon uit. Scheiding van werk en privé vindt nog te weinig plaats op de universiteit, ook onder studenten. Studeren is praktisch voltijd werken, dus daar mag ook meer naar gehandeld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in