Lijst Calimero en GSb grote winnaars universitaire verkiezingen

De Groninger Studentenbond (GSb) en Lijst Calimero zijn de grote winnaars van de verkiezingen op de universiteit dit jaar. De winst werd dinsdagmiddag ontvangen met applaus en gejoel.

Lijst Calimero wist in de universiteitsraad zes van de in totaal twaalf studentenzetels te halen. Volgens fractievoorzitter Ale ten Cate is zijn partij niet eerder zo groot geweest.

Dit jaar had Calimero er vijf, evenals Studentenorganisatie Groningen (SOG). SOG zakt volgend jaar naar vier zetels. De Vrije Student (DVS) houdt de twee die het nu al heeft.

De GSb haalde uit het niets drie zetels in de faculteitsraad van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW). De studentenvakbond, met een roemrucht verleden in de universitaire politiek, deed voor het eerst in tien jaar weer mee en dacht in ieder geval bij GMW en rechten een zetel te kunnen halen. Dat lukte glansrijk bij GMW, bij rechten bleef het aantal zetels op nul.

‘Historische winst’

Ken Hesselink, voorzitter van de GSb en volgend jaar raadslid bij GMW, noemt de winst historisch. ‘Bij GMW is al jaren geen competitie tussen partijen, dus mensen deden niet echt hun best. Nu wij drie zetels hebben gehaald, gaat het weer opleven. Ik denk dat we de faculteit een enorme dienst hebben bewezen.’

Dat het bij rechten en andere faculteiten niet is gelukt, mag de pret niet drukken. ‘Het is jammer van rechten, maar ook wel voorzien. Dat is de meest competitieve faculteit met alle partijen die meedoen.’

Dit jaar deden vier partijen mee voor de raadsverkiezingen bij rechten. De oudgedienden Progressief Rechten en Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR) kregen alle zetels, respectievelijk vier en vijf.

Opkomst

In totaal stemde 24,05 procent van de studenten voor de universiteitsraad. Dat is een beetje hoger dan de 22,06 procent van vorig jaar. Het is het tweede jaar op rij dat de opkomst licht stijgt. 

Bij de meeste faculteiten lag het opkomstpercentage ook een beetje hoger dan vorig jaar. Bij University College Groningen stemden de meeste studenten (bijna 66 procent) . Bij de medische faculteit was de opkomst met 18 procent het laagst.  

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties