De universiteitsverkiezingen komen eraan, maar wat betekent dat ook alweer?

Alle RUG-studenten mogen volgende week weer stemmen wie zij in de universiteitsraad (u-raad) en de faculteitsraad (f-raad) willen zien. Maar wat doen die raden ook alweer?

Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 mei vinden de universitaire verkiezingen plaats. Alle studenten mogen twee stemmen uitbrengen: een voor de u-raad en een voor de eigen f-raad. 

Dit jaar zijn de verkiezingen alleen voor de studentengeledingen, dus zijn studenten ook de enigen die mogen stemmen. De vorig jaar verkozen medewerkers zijn nu bijna halverwege hun tweejarige termijn.

De raden

De eerste stem gaat naar een kandidaat voor de u-raad. De u-raad vertegenwoordigt de universitaire gemeenschap op centraal niveau en heeft als belangrijkste taak het college van bestuur te controleren. Ze mogen advies geven en stemmen voor of tegen zaken als onderwijsvernieuwing, nieuwbouwplannen, de jaarlijkse begroting en de strategische plannen van de universiteit.

De tweede stem is voor de eigen f-raad. Iedere faculteit heeft een eigen raad die de studenten en medewerkers vertegenwoordigt. De f-raad controleert het faculteitsbestuur en heeft ook inspraak en adviesrecht op onderwerpen zoals de begroting, onderwijshervormingen en strategische plannen van de faculteit.

Kandidaten

Studenten die meer willen weten over de kandidaten, kunnen zich via de kandidatenlijsten alvast inlezen. Wie inlogt, ziet de lijsten voor zowel de universiteitsraad als de eigen faculteit. Alle namen zijn aanklikbaar en geven een korte biografie en motivatie. 

Wie volgende week wil stemmen, hoeft alleen maar in te loggen op de verkiezingspagina. De link naar het digitale stemhokje wordt via de studentenmail gedeeld. De uitslag van de verkiezingen wordt op dinsdag 21 mei vanaf 17.30 uur bekendgemaakt. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties