Groninger Studentenbond wil weer meebeslissen op de faculteiten

Na tien jaar afwezigheid hoopt de Groninger Studentenbond (GSb) deze verkiezingen terug te keren in de universitaire politiek. Er zijn zeven kandidaten voor drie van de faculteitsraden.

De bond signaleert onder studenten een grote behoefte aan ‘meer democratie’, verklaart GSb-voorzitter Ken Hesselink de wens om weer mee te beslissen. ‘We kunnen de raad niet veranderen als we er niet in zitten.’

De bond denkt in elk geval twee zetels te winnen; eentje bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) en eentje bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Aan de verkiezingen voor de universiteitsraad doet de GSb niet mee. 

Zelfde problemen

‘We zien dat de universiteitsraad al behoorlijk effectief is’, zegt Hesselink, die zelf kandidaat is voor de faculteitsraad van GMW. ‘Maar de faculteitsraden staan meer op afstand van de studenten.’ 

De GSb denkt meer te kunnen bereiken door op het lagere niveau van de faculteiten. ‘Daar hebben ze vaak dezelfde problemen, dus als we in meerdere raden zitten, kunnen we die tegelijk aanpakken.’

Verplichte opnames

Een van de dingen die Hesselink bijvoorbeeld wil bereiken bij GMW is dat de colleges verplicht als opname beschikbaar worden gesteld. Veel docenten laten het er volgens hem nu bij zitten en dat leidt vooral tijdens tentamenperiodes tot onzekerheid bij studenten.   

De verkiezingen voor de universiteitsraad en de faculteitsraden duren nog tot komende vrijdag 17 mei. Alle studenten kunnen hun stem zowel uitbrengen voor de u-raad als hun faculteitsraad.

Alleen bij de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen zijn geen faculteitsraadsverkiezingen, omdat hier net zoveel zetels als kandidaten zijn.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties