Lampen branden en computers staan aan: elektriciteit besparen blijkt lastig

De RUG ligt op koers met het besparen van gas. Maar minder elektriciteit gebruiken blijkt een stuk moeilijker.

Afgelopen wintermaanden werd zo’n kwart minder gas verstookt dan een jaar eerder. Het instellen van comforttijden, het sluiten van gebouwen en het omlaag draaien van de thermostaat naar 19 graden hebben dus effect gehad.

Vrijwel overal aan de universiteit is het gasverbruik flink omlaag gegaan. In januari ging het om 17,6 procent minder dan het jaar daarvoor, in februari zelfs om 27,8 procent – al speelt de zachte winter dit jaar ook een rol.

Corona

Maar het blijkt veel moeilijker om minder elektriciteit te gebruiken. In januari werd er slechts 10,9 procent minder verbruikt dan in 2019 – een beter vergelijkingsjaar vanwege corona. In februari was de besparing nog minder: slechts 7 procent.

‘We zitten nu ongeveer op het niveau waarop we in coronatijd zaten, maar toen zaten er geen mensen in de gebouwen en nu wel. Dus dat betekent dat het netto verbruik toch flink onderuit gegaan is’, zegt Dick Jager van het Green Office van de RUG.

Computers

Besparen op elektriciteit is nu eenmaal lastiger dan op gas. De lampen branden en de computers staan aan. En juist computers gebruiken veel elektriciteit. Dat is onder meer zichtbaar bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), die een spectaculaire daling van 41 procent laat zien in december ten opzichte van 2019.

Maar dat komt niet doordat de economen ineens zo zuinig zijn geweest. Het CIT laat namelijk een stijging zien van 27 procent. ‘Er was daar een datacentrum dat onder FEB viel’, legt Jager uit. ‘Dat is daar weggehaald en valt nu onder het CIT.’

Letteren en rechten deden het in december ook heel goed: ze lieten een daling zien van respectievelijk 16 en 14 procent. De UB bespaarde 15 procent.

Minder koelen

Maar het Bureau van de Universiteit aan de Oude Boteringestraat verbruikte juist 20 procent meer dan in december 2019. Wijsbegeerte had 8 procent meer verbruik aan elektriciteit.

Jager denkt dat de universiteit in de zomer nog een flinke slag kan maken. Veel gebouwen zijn immers ook afhankelijk van warmte-koudeopslag en die draait op elektriciteit. ‘In de zomer gaan we minder koelen’, legt Jager uit. ‘Pas vanaf 26 graden. En koelen is veel duurder dan verwarmen. Dus we moeten nog zien wat dat ons gaat opleveren.’

Intussen overweegt de universiteit om aandelen te nemen in zonneparken. Een ander idee is om parkeerplaatsen te overkappen met zonnepanelen. ‘Parkeerplaatsen zijn uiteindelijk lelijke dingen waar niet veel gebeurt’, stelt Jager. ‘Maar dat kun je benutten door er zonnepanelen overheen te plaatsen.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties