Uni moet 20 miljoen bezuinigen vanwege dure energie

De RUG moet de komende vier jaar 20 miljoen euro bezuinigen om de gevolgen van de hoge energieprijzen op te vangen. Vier ‘tafels’ moeten elk 5 miljoen vinden om het geld bij elkaar te krijgen.  

Energieprijzen hebben voor een stevig begrotingstekort gezorgd op de RUG. Hoewel de rijksbijdrage wel hoger wordt, is dat niet voldoende om de toename in de kosten van gas en elektra te compenseren. De 20 miljoen moet dus ergens anders worden gevonden.

De RUG heeft daarvoor een viertal ‘tafels’ ingesteld: werkgroepen met eindgebruikers, portefeuillehouders middelen en mensen van financiën. Daarnaast is er plaats voor deskundigen. Elke ‘tafel’ probeert plannen te bedenken om minimaal 5 miljoen te besparen. 

Verduurzamen

De eerste houdt zich – vanzelfsprekend – bezig met het terugdringen van het energiegebruik. De RUG wil het gas- en elektragebruik minimaal 30 procent terugdringen en verder verduurzamen. 

Ook het RUG-vastgoed is een punt van discussie. Vooral in de binnenstad beschikt de universiteit over veel kleine, inefficiënte en weinig duurzame panden. Het energiezuiniger en efficiënter maken van deze panden kost veel geld. Ook daar is mogelijk winst te behalen.

ICT

Een derde tafel houdt zich bezig met ICT, dat hoge energiekosten met zich meebrengt, naast dure licenties en personeel. De vierde tafel ten slotte houdt zich bezig met onderwijs en onderzoek.

Het gaat erom, benadrukt rector magnificus Cisca Wijmenga, dat ‘we ambitieus nadenken’. ‘Ga aan die tafel out of the box denken, zodat er veel plannen komen. En dat er dan ook wat te kiezen valt.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties