UB kan alleen energie besparen door minder vaak open te zijn

De Universiteitsbibliotheek (UB) gaat om energie te besparen bij wijze van proef vanaf 1 december later open en eerder dicht. De nieuwe openingstijden gelden niet voor de tentamenperiodes.

Doordeweeks zal de bieb open zijn van negen uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds en in het weekend van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds. Daarmee is het gebouw wekelijks bijna twintig uur langer dicht en verwacht de directie ‘een aanzienlijke energiebesparing’. 

Tijdens de vergadering van de UB-Dienstraad eind vorige maand sprak directeur Marjolein Nieboer al over de stijgende energieprijzen en mogelijke besparende maatregelen. Ze stelde toen dat de UB dit jaar zo’n drie ton meer kwijt zal zijn aan energiekosten.

Energiezuinig pand

Het blijkt volgens Nieboer lastig om meer energie te besparen, vooral omdat de UB sinds de verbouwing vijf jaar geleden al een energiezuinig pand heeft. Zo ligt het dak vol zonnepanelen, wordt overal ledlicht gebruikt en is ze aangesloten op een warmte-koudeopslag installatie (WKO).

De WKO pompt ’s zomers koud water op om het gebouw te koelen. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen en ’s winters gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Openingstijden

Het gebouw sluiten, zoals bij sommige faculteiten gebeurt, is volgens Nieboer geen optie. De UB moet altijd beschikbaar zijn voor de RUG.

De nieuwe openingstijden zijn volgens de UB gebaseerd op een analyse van de bezettingscijfers. Volgens die analyse zijn de bezoekersaantallen tijdens de geschrapte uren heel laag. De UB benadrukt dat het gaat om een proef van een jaar en dat er na een half jaar een evaluatie komt. 

English

9 REACTIES

 1. De UB is sinds de verbouwing al een duurzaam energiezuinig pand, maar de energierekening is te hoog dus het moet dicht?
  Hoe dan???????

 2. Ik blijf me toch verbazen over de geniale oplossingen waarmee deze Universiteit keer op keer mee blijft komen.
  Het gebouw, wat onlangs gerenoveerd is en dus al enorm energiezuinig zou moeten zijn, is te duur dus gooien we het maar dicht zodat niemand onze faciliteiten meer kan gebruiken. Maar ondertussen wel collegegeld blijven incasseren en keer op keer verhogen !
  Met deze instelling heeft studeren ook geen zin want dat is ook te duur. En ik kan net zo goed voor eeuwig bij mijn ouders thuis blijven wonen want eigen woonruimte kost ook geld. Eigenlijk heeft werken dan ook geen zin meer want kost ook energie en vereist allemaal geldverspilling aan te dure pretstudies van de Rug bijvoorbeeld ;)

 3. Ik ben het zeker eens met de reacties hierboven. Langer dicht.. dan mag er vanuit de universiteit ook minder werk gegeven worden. Of beter nog, gooi de studiekosten ook maar omlaag, er wordt toch bespaard op kosten en faciliteiten. Alles voor de pech generatie. In de UB staan er veel onnodige lampen constant aan. Begin daar; zorg ervoor dat deze uit staan en zelf aangezet kunnen worden, bespaart al een hoop in kosten. Alles wordt duurder voor de student.. ik ben zelf iemand die ‘s avonds veel beter kan concentreren, en er wordt nu niet nagedacht over dat niet iedereen dezelfde ritme heeft. Begonnen tijdens corona, alles online.. mentaal finaal onderuit gegaan want studeren en ontspannen moet allemaal in mn 20 vierkante meter studio. Fijn dat we daar weer terug naartoe gaan!

  • Natuurlijk heb je net na opening en vlak voor sluiting relatief weinig bezoekers. Dit zal met het aanpassen van de openingstijden niet veranderen. Het aantal aanwezigen dat je nu na 22:00 hebt, zal er straks na 20:00 zijn. Jammer dus dat dit als argument wordt aangehaald.

 4. Ik snap het niet helemaal. Is er wel nagedacht over hoe besparing door sluiting van de bibliotheek ook meer energieverbruik elders oplevert (in kamers)? De bezoekersaantallen moeten wel héél laag liggen als dit alsnog een netto positief effect heeft, ook omdat ik er vanuit ga dat de bibliotheek beter geïsoleerd is dan een gemiddelde kamer met enkel glas.

  Met deze logica en vermoedelijk absentie van enig onderzoek kunnen we ook alleen nog maar doordeweeks NS treinen tussen 9:00-22:00 ’s avonds hebben, en 10-20:00 in het weekend. (Met het idee dat ze geen energie verbruiken en vergeten dat iedereen dan de auto pakt.)

  Goed, het zal er wel leuk uitzien op papier.

 5. Onbegrijpelijk, kunnen alle studenten straks s’avonds thuis studeren en hun kamer zelf verwarmen zonder energietoeslag, energiecompensatie en prijsplafond, waarmee ook nog eens in totaal meer energie wordt verbruikt

 6. Triest, laat op zijn minst één verdieping open en gebruik in deze tijden de verwarming wat minder. Er zijn erg veel studenten die avonden gebruiken om te studeren en in hun huis geen goede studieplek hebben. Nu hebben zij geen alternatief voor een heel jaar lang en waarschijnlijk langer.. Dat ze willen besparen oké, maar doe dit niet bij zoiets vitaals als de ub.

 7. Waar slaat dit op? zeker omdat het om een pilot van een jaar(!) gaat. Is het dan nog een pilot?

  Ik vind het erg makkelijk om de enige studieplek in de avonduren zomaar weg te nemen in het kader van energiekosten zonder daar iets voor terug te doen. Het lijkt mij dat er toch zeker andere mogelijkheden zijn om energie te besparen. Bijvoorbeeld: alleen de eerste verdieping open doen na 22 (of 20) uur of als het echt zo moet een andere locatie beschikbaar stellen.

  Ik snap dat de bezoekersaantallen laag zijn in de avonden buiten de tentamen periode maar dit kan wel eens een essentieele plek zijn voor de mensen die er gebruik van maken. Als je thuis, om wat voor reden dan ook, geen geschikte plek hebt om te studeren kan je nu dus nergens meer heen. Bied in iedergeval een alternatief…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in