UB kan alleen energie besparen door minder vaak open te zijn

De Universiteitsbibliotheek (UB) gaat om energie te besparen bij wijze van proef vanaf 1 december later open en eerder dicht. De nieuwe openingstijden gelden niet voor de tentamenperiodes.

Doordeweeks zal de bieb open zijn van negen uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds en in het weekend van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds. Daarmee is het gebouw wekelijks bijna twintig uur langer dicht en verwacht de directie ‘een aanzienlijke energiebesparing’. 

Tijdens de vergadering van de UB-Dienstraad eind vorige maand sprak directeur Marjolein Nieboer al over de stijgende energieprijzen en mogelijke besparende maatregelen. Ze stelde toen dat de UB dit jaar zo’n drie ton meer kwijt zal zijn aan energiekosten.

Energiezuinig pand

Het blijkt volgens Nieboer lastig om meer energie te besparen, vooral omdat de UB sinds de verbouwing vijf jaar geleden al een energiezuinig pand heeft. Zo ligt het dak vol zonnepanelen, wordt overal ledlicht gebruikt en is ze aangesloten op een warmte-koudeopslag installatie (WKO).

De WKO pompt ’s zomers koud water op om het gebouw te koelen. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen en ’s winters gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Openingstijden

Het gebouw sluiten, zoals bij sommige faculteiten gebeurt, is volgens Nieboer geen optie. De UB moet altijd beschikbaar zijn voor de RUG.

De nieuwe openingstijden zijn volgens de UB gebaseerd op een analyse van de bezettingscijfers. Volgens die analyse zijn de bezoekersaantallen tijdens de geschrapte uren heel laag. De UB benadrukt dat het gaat om een proef van een jaar en dat er na een half jaar een evaluatie komt. 

Engels

9 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

9 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties