Kerstsluiting RUG-gebouwen levert bijna 2,5 ton op

De RUG bespaarde bijna 250.000 euro door gebouwen tijdens de kerstvakantie een extra week te sluiten. De uni wil er daarom mee doorgaan en ook kijken naar het sluiten van gebouwen in de zomer.

Dat blijkt uit een memo dat donderdag werd besproken met de universiteitsraad. De grootste besparing zit zoals verwacht in het energieverbruik, zo’n 221.000 euro.

Ook bespaarde de RUG naar schatting 10.000 euro op waterkosten en nog eens 10.000 euro op directe personeelskosten.

Energieprijzen

De universiteit sluit normaliter haar deuren tussen kerst en oud en nieuw. Maar vanwege de hoge energieprijzen besloot de universiteit in de winter van 2022/2023 ook de week na de jaarwisseling veel gebouwen dicht te doen. 

Nu de RUG in de tweede helft van vorig jaar werd geconfronteerd met een enorme bezuinigingsoperatie, besloot de uni de sluiting van twee weken opnieuw in te voeren. Uitzondering waren de UB, waar studenten de tweede week wel terecht konden, en twee gebouwen op Zernike.

Geen grote impact

Uit een evaluatie blijkt dat de sluiting geen grote impact had op studenten en medewerkers. In de periode van 2, 3, 4 en 5 januari waren respectievelijk 40, 65, 129 en 48 medewerkers in een van de open gebouwen. De servicedesk zou slechts enkele aanvragen voor een werkplek hebben gekregen en er zijn geen klachten binnengekomen.

Het geld dat met de sluiting is bespaard, gaat terug naar de plek van de besparing, dus veelal de faculteiten. De RUG wil kijken of zo’n besparing ook mogelijk is in de zomerweken, door dan 20 procent van de gebouwen te sluiten.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties