Groningse zonneauto Green Spirit wint kwalificatie en vertrekt als eerste

De Groningse studenten van het Top Dutch Solar Race Team staan maandagmorgen met veel zelfvertrouwen aan de start van de Solar Challenge Morocco. Zondag wonnen ze de kwalificatie en dus mochten ze als eerste vertrekken.

‘De kwalificatie geeft ons veel zekerheid dat de zonneauto klaar is voor de race’, zegt team captain Aymar Berkel. De ‘Green Spirit’ startte maandagmorgen om tien uur als eerste vanuit Agadir in Marokko voor een race van vijf dagen.

Slalommen, achtjes rijden, racen en remmen; afgelopen week is de auto meerdere malen uitvoerig getest en gekeurd. De schrik zat er wel even goed in toen Green Spirit op zijn kant belandde tijdens een van de oefeningen, maar de schade bleek uiteindelijk minimaal, zegt Berkel. 

Lange dagen

Het team, variërend van engineering- tot communicatiestudenten, zit al ruim een maand in Agadir. Hoewel ze weinig tegenslagen gehad hebben, spreekt Berkel wel over ‘lange dagen waarbij het technische team de hele nacht doorwerkt om de zonneauto race-klaar te krijgen.’

Het vliegverbod tussen Marokko en Nederland dat op 21 oktober inging, bleek geen ernstige gevolgen te hebben. De groep was toen, op één alumnus na, al overgevlogen. De laatste volgde later alsnog. ‘Hij is via Brussel naar Agadir gevlogen’, zegt Berkel.

Ondanks het competitiegevoel dat onderling heerst, hebben de verschillende teams het tot nu toe ook heel gezellig gehad, volgens Berkel. Zo helpen ze elkaar wanneer nodig en heeft er ook een heuse tandemrace plaatsgevonden. Maar vanaf nu ligt de focus op de prestaties van het team zelf.

Noodgreep

De vijf deelnemers leggen deze week vijf etappes af en finishen, als het goed is, komende vrijdag waar ze ook gestart zijn: in het Adrar stadion in Agadir.

De Solar Challenge Morocco is een noodgreep die een aantal teams namen toen de World Solar Challenge in Australië vanwege coronarestricties niet door kon gaan. Die wedstrijd wordt een keer in de twee jaar gehouden en gaat van noord naar zuid, dwars door Australië. De laatste editie van die race werd het team uit Groningen vierde. Ook toen stond het team als eerste – van de 26 – aan de start.

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties