Top Dutch Solar Team aangekomen in Marokko, nu wordt het spannend

Het gaat echt gebeuren voor het Top Dutch Solar Team van de RUG, Hanze en meerdere mbo-scholen. Het team is aangekomen in Marokko, waar het 25 oktober meedoet aan de Solar Challenge Morocco 2021.

Het Groningse team, 21 man sterk, verblijft momenteel in een hotel in de stad Agadir. ‘We zijn eerder gekomen om alles alvast te regelen. Er moet bijvoorbeeld een werkplaats komen met werkbanken en alle spullen moeten worden uitgestald’, zegt Aymar Berkel, teamcaptain en student technische bedrijfskunde aan de RUG.

Het belangrijkste onderdeel, de auto, is nog op transport. ‘We hopen dat de container over een aantal dagen hier is. Dan kunnen we beginnen met het raceklaar maken van de zonneauto.’

Hollandse vlaktes

Hoewel de tests in Nederland goed verliepen, zijn de regenachtige Hollandse vlaktes niet te vergelijken met het zinderende, bergachtige gebied. ‘Die bergen zijn het meest uitdagend. We moeten er zeker van zijn dat de zonneauto dat aankan en wat het effect hiervan is. Dat was natuurlijk moeilijk te testen in Nederland’, vertelt Berkel.

Het team heeft hier nog de tijd voor. Op maandag 25 oktober klinkt het startschot en beginnen acht teams – afkomstig uit onder meer Nederland, Zweden, Estland en Marokko –  aan de vijfdaagse tocht.

Kostbare inspanning

In totaal wordt zo’n 2500 kilometer door de woestijn en het Atlasgebergte afgelegd. Berkel: ‘Hier is wel meer verkeer dan we in Australië zouden hebben gehad, dus we hebben meer moeten focussen op inhaalsituaties.’ Een relatief simpele handeling voor een ‘normale’ auto, maar een kostbare inspanning voor een zonneauto.

Het team van Aymar komt in ieder geval geen handen tekort; nog eens tien oud-teamleden reizen de komende weken naar Marokko af.

Van spanning is nu nog geen sprake volgens Berkel. ‘De sfeer is best wel relaxed. Ik denk dat de spanning pas komt zodra de container aankomt. De auto moet afgemaakt, getest en gefinetuned worden en dit onder grote tijdsdruk.’ Op 23 oktober moet de zonneauto klaar zijn.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties