Geen World Solar Challenge voor RUG-studenten dit jaar

De solarteams aan het werk in Australië in 2019. Foto: Hans-Peter van Velthoven/Vattenfall Solar Team

Geen World Solar Challenge voor RUG-studenten dit jaar

Het solarrace-avontuur van de RUG valt dit jaar in het water. De World Solar Challenge heeft de komende editie geschrapt. ‘We denken nog na over een alternatief’, zegt Aymar Berkel van het Groningse team.
16 februari om 10:28 uur.
Laatst gewijzigd op 16 februari 2021
om 12:35 uur.
februari 16 at 10:28 AM.
Last modified on februari 16, 2021
at 12:35 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

16 februari om 10:28 uur.
Laatst gewijzigd op 16 februari 2021
om 12:35 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

februari 16 at 10:28 AM.
Last modified on februari 16, 2021
at 12:35 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

De World Solar Challenge wordt elke twee jaar gehouden. Teams van voornamelijk universiteiten over de hele wereld rijden dan met zelfgebouwde auto’s op zonne-energie dwars door Australië. Anderhalf jaar geleden werd Groningen met hun Green Lightning nog knap vierde. 

In oktober dit jaar zou de volgende editie zijn, maar vanwege corona en het zeer stringente beleid van Australië om het virus buiten te houden, gaat dat feest niet door. 

Stuk van

‘Ik moet zeggen dat ik er ook wel stuk van was’, zegt Aymar Berkel, derdejaars technische bedrijfskunde aan de RUG en teammanager. Hij zou twee jaar fulltime met de solarrace bezig zijn. Niet voor zijn cv, overigens: ‘Ik doe mee omdat het tof is.’ 

Ook bij de rest kwam de afgelasting zwaar aan. Voor sommigen hangt er niet alleen een leuke ervaring aan vast, maar ook een stage of scriptie. De vraag is dan ook of het team enthousiast kan blijven. ‘Als het team stopt, komt er ook geen wagen.’ 

Het afgelopen half jaar heeft het team besteed aan het ontwerpen van een geheel nieuwe auto. ‘De regels zijn veranderd, dus we moesten wel’, zegt Berkel. Maar de kans is groot dat die Green Lightning 2.0 het licht nooit zal zien, vreest hij.

Abu Dhabi of Dubai

‘We zijn nog in gesprek met andere universiteiten en stakeholders om een alternatief te verzinnen.’ Zijn team heeft allerlei ideeën, zoals een race in Abu Dhabi of Dubai, maar daar moeten anderen ook enthousiast over zijn. ‘Een race met drie deelnemers is geen race, dat is meer een tentoonstelling. Daar doe je het niet voor.’ Over een paar weken moet er meer duidelijk zijn, hoopt hij.

In 2019 bestond het team voornamelijk uit studenten van de Hanzehogeschool. Een teamlid studeerde aan de RUG, Friso Resink. Hij werd na de race ingezet om nieuwe teamleden binnen te halen, met als resultaat dat er nu aanzienlijk meer RUG-studenten bij zitten, elf om precies te zijn. Verder telt het team dertien Hanzestudenten en twee Noorderpoortstudenten. 

Engels

16 February 2021 | 16-2-2021, 12:35
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties