Een langere zomervakantie? Herfstvakantie? Schrijf mee over een korter academisch jaar

De RUG doet mee aan een landelijk experiment om het studiejaar te verkorten om zo de werkdruk bij docent en student te verlagen. Maar hoe moet dat jaar er dan uitzien?

In Nederland is het academisch jaar negen weken langer dan in de EU. Moeten we ons onderwijsjaar inkorten van oktober tot en met mei, in plaats van september tot en met juni? Zo’n lange zomervakantie is natuurlijk aanlokkelijk, maar als er onderwijsinhoudelijk niets verandert worden de maanden op de uni nog intensiever.

Ook een optie: de RUG kan de herfstvakantie en voorjaarsvakantie invoeren. Elke vorm van onderwijs in Nederland, ook het hbo, kent deze vakanties, behalve de universiteiten. Of is het wel goed zo, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen en kunnen we maar beter alles bij het oude laten?

Wat vinden student en medewerker aan de RUG ervan? UKrant nodigt je uit om een kort opiniestuk (200-250 woorden, niet anoniem) te mailen naar redactie@ukrant.nl (je kunt ook hier klikken): welke oplossing en/of voorkeur jij hebt en waarom? Van de inzendingen maken we een compilatie.

Lees ook:

English

4 REACTIES

  1. I’ve lobbied for years for the removal of resits for 2nd and 3rd years students and resits for the first semester only in the first year. Resits have been proven to lead to procrastination and don’t necessarily lead to better results in terms of success rates. If we were to cut one week between blocks, we could shorten the academic year by one month.

  2. Het behoeft sowieso nader onderzoek van wat dit zou betekenen voor het curriculum van de en wellicht wel álle verschillende studierichtingen. En wat niet vergeten mag worden: de belasting en werkdruk voor studenten, maar vooral ook personeel, zeker phd-studenten, die nú al overbelast zijn/worden. Ben ook wel benieuwd hóe @WOinActie hier tegenaan kijkt. En vergeet de studieadviseurs en student-psychologen en de bedrijfsarts voor personeel niet hierbij te betrekken.

  3. Ik vind een voorjaarsvakantie en herfstvakantie niet zinnig, aangezien de tentamens meestal vlak na de vakanties komen. Zo zit ik vaak in de kerstvakantie te leren voor de tentamens in blok 2. Een beter alternatief zou denk ik zijn om na de tentamens een week vakantie te houden, zodat je echt even kan uitrusten en niet aan deadlines/toetsen hoeft te denken.

    • Ik sluit mij hierbij aan! Het zou fijn zijn als je na een blok even tijd hebt om op adem te komen. Deadlines zijn vaak op de laatste dag van het blok waardoor je nooit echt kan bijkomen. Idem voor tentamens/deadlines na de vakantie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in