De crowdfunding om het hoger beroep te bekostigen van Susanne Täuber heeft het gewenste doel bijna gehaald: er is zo’n 30.000 euro opgehaald van de beoogde 33.000.
Met de crowdfunding willen de initiatiefnemers de ontslagen expert sociale veiligheid een hart onder de riem steken; zij zou in de juridische strijd met de RUG al 33.000 euro hebben betaald.
In maart kreeg Täuber kreeg na een rechtszaak te horen dat de RUG haar mag ontslaan wegens ‘een duurzaam verstoorde werkrelatie’. De universiteit stelt dat dit is gebeurd omdat Täuber lastig is om mee te werken en zich meermaals niet aan afspraken heeft gehouden. Zij houdt zelf vol dat ze uit de gratie raakte na publicatie van een kritisch artikel in de Journal of Management Studies (JMS) over de carrièrekansen van vrouwen op de universiteit.
‘Sterk en dapper’
Susanne Täuber is ‘ontzettend blij verrast met het enorme bedrag’ dat tot nu is opgehaald. Naast de financiële steun krijgt ze ook advies en hulp van advocaten en hoogleraren recht die hun twijfels over de gang van zaken hebben, zegt ze.
‘Wat collega’s en studenten voor mij doen is ongelofelijk sterk en dapper. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het hoger beroep, eventueel cassatie, het Europese Hof; ik weet niet waar we eindigen’, zo laat ze weten.
Petitie
Ook werd een petitie gestart (die door ruim 3500 mensen uit binnen- en buitenland ondertekend werd) waarin erop wordt aangedrongen dat de RUG haar weer in dienst neemt. Er is nog geen reactie van het college van bestuur op die petitie, aldus Täuber.
Dat klopt niet, zo laat een woordvoerder van de RUG weten. Collegevoorzitter Jouke de Vries heeft de organisatie achter de petitie, AmINext, een week geleden per mail een reactie gegeven. Ze wil niet zeggen wat de reactie inhoudt.
Academische vrijheid
De International Studies Association (ISA) is bezorgd over de ontwikkelingen rond Täuber en de RUG, zo laat de grootste wetenschappelijke vereniging op het gebied van internationale studies (8000 leden in meer dan honderd landen) weten in een verklaring. Het ontslag zou in strijd kunnen zijn met internationale principes van academische vrijheid, stelt de ISA.