Diefstal aan de orde van de dag in Nijenborgh 4, maar betere beveiliging moet wachten 

Er wordt veel gestolen in Nijenborgh 4: portemonnees, laptops, rugtassen. Maar voor betere beveiliging moeten mensen geduld hebben tot de verhuizing naar de Feringa Building.

Toen promovendus Marko Ovalle dinsdagochtend in het lab aankwam, was zijn werklaptop verdwenen. Zijn collega’s waren er al, maar zij hadden geen verdacht persoon gezien.

Dit was niet de enige diefstal in Nijenborgh 4 die dag: ten minste een andere laptop en een rugtas werden uit het natuur- en scheikundegebouw op Zernike gestolen. ‘Ik had mijn laptop vastgemaakt met een kabelslot, maar dat was er gewoon uitgerukt’, zegt de 25-jarige Wessel Groenhof. Hij had hem maar vijf minuutjes onbeheerd achtergelaten. 

‘Helaas is het in dit gebouw heel gewoon dat er laptops en andere persoonlijke eigendommen gestolen worden’, zegt Wessel, die onlangs aan de Hanze afstudeerde. ‘Dit gebeurt regelmatig’, bevestigt ook een student bij de onderzoeksgroep membrane enzymology. ‘En niemand doet er iets aan.’

Vrije toegang

Een van de problemen is dat iedereen overdag vrije toegang heeft tot het gebouw en de labs. Hoewel de kantoren doorgaans afgesloten worden, krijgen niet-officiële medewerkers zoals gastwetenschappers niet hun eigen sleutel. ‘Dus vragen ze mensen om hen binnen te laten, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen’, zegt de student.

Het management is zich bewust van de situatie, volgens frontofficemedewerker Yvonne Nagelhout, maar de beveiliging opschroeven ‘is niet zomaar gedaan’, zegt ze. Dan moeten de contractmanagers en de afdeling inkoop met het beveiligingsbedrijf onderhandelen over speciale eisen.

Beveiligingscamera’s

En hoewel de studenten erom vragen, worden er ook geen extra beveiligingscamera’s geïnstalleerd, omdat natuur- en scheikunde volgend jaar naar de Feringa Building gaan verhuizen.

Marco vindt de beveiliging in Nijenborgh onacceptabel. Dat er privéspullen worden gestolen is één ding, maar hij maakt zich meer zorgen om wat er in de labs staat. ‘Het is eng om te bedenken wat iemand zou kunnen doen met de chemische stoffen, bijvoorbeeld. Als ik iemand zie die ik niet ken, vraag ik ze altijd naar wie ze op zoek zijn en wat ze hier doen.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties