Eerste deel Feringa Building opgeleverd, vraagtekens rond tweede deel (UPDATE)

Het eerste gedeelte van de Feringa Building is sneller opgeleverd dan verwacht. Maar aannemer Ballast Nedam wil het tweede deel, waarvan de bouw zou starten in 2024, niet meer bouwen. 

De hypermoderne Feringa Building zou oorspronkelijk al in 2021 klaar moeten zijn. Maar de bouw liep de ene na de andere vertraging op: er waren problemen met de aanbesteding, corona, inflatie en andere onvoorziene omstandigheden.

Maar nu is het gebouw officieel overgedragen aan de RUG – zelfs nog enkele maanden eerder dan in het laatste scenario van vlak voor de zomer. Toch kan de Faculty of Science and Engineering er nog niet meteen gebruik van maken. ‘Er moet nog altijd gebouwd worden’, zei portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop woensdag in de faculteitsraad van FSE. ‘Daarbij gaat het om restpunten die nog moeten worden opgelost.’

Verhuizing in maart

De inrichting kan nu beginnen in november. Maar de verhuizing van de vakgroepen blijft gepland voor maart. ‘Die operatie is te complex’, zei Klop. Onderwijs is echter minder ingewikkeld en dus krijgen studenten al vanaf februari onderwijs in het nieuwe gebouw.

Wel is een nieuw probleem opgedoken. Ballast Nedam gaat het tweede deel van het 200 miljoen euro kostende gebouw niet bouwen. Dat zou op de plaats komen waar nu nog de vleugels  5117 en 5118 van Nijenborgh 4 staan. ‘Ballast Nedam heeft vorig jaar haar strategie voor utilitaire bouwactiviteiten aangepast’, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven van de RUG. ‘Projecten als de Feringa Building passen minder in die lijn. Daarom hebben we in onderling overleg afscheid van elkaar genomen.’ Of daarvoor het contract is opengebroken, kan ze niet zeggen.

De RUG heeft nu een nieuwe aanbesteding moeten starten, maar aanvang van de bouw in 2024 is nog altijd ‘realistisch’.

Wel zal de bouw duurder worden dan aanvankelijk begroot. Die kosten worden ondervangen via een indexeringsregeling. ‘Daarover worden met de bouwer afspraken gemaakt. Bouwen kost nu meer dan vier jaar geleden. Gewoon omdat bouwprijzen stijgen’, zegt Wempe-Kouwenhoven.

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties