Deeltjesversneller KVI-CART gaat naar het UMCG

De RUG en het UMCG gaan de deeltjesversneller AGOR van onderzoeksinstituut KVI-CART definitief onderbrengen bij het UMCG. Ook de technici die de versneller onderhouden gaan dan mee.
Door Christien Boomsma

Ook de vakgroep medische biologie verhuist naar het UMCG. De kernfysici en astrofysici die ook bij KVI-CART werken, verhuizen allemaal naar de Faculty of Science and Engineering. Alleen voor enkele losse functies wordt nog een oplossing gezocht, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Het college van bestuur van de RUG wil het onderzoeksinstituut KVI-CART reorganiseren. Aanhoudende verliezen zouden dat onvermijdelijk maken, bleek afgelopen jaar. Het wilde de deeltjesversneller en de vakgroep medische fysica dan onderbrengen bij het UMCG. Andere wetenschappers zouden elders moeten worden ondergebracht.

Protonentherapie

De u-raad verzette zich echter tegen het plan, omdat onduidelijk was of het UMCG de versneller echt zou overnemen. Bovendien was er geen garantie dat alle wetenschappers uit het instituut elders een plek konden vinden. Vooral voor de kernfysici leek dat een probleem. Pas toen het college van bestuur garandeerde dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen, ging de raad akkoord met de reorganisatiemelding.

Tot nu toe was echter nog niet zeker dat het UMCG de versneller over wilde nemen. Exploitatie kost immers miljoenen. Tegelijk is de versneller essentieel voor het Protonentherapiecentrum van het UMCG, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van radiotherapie met protonen en andere ionen.

KWF Kankerbestrijding

Een recente financiering van KWF Kankerbestrijding maakt het mogelijk om het onderzoek in deze stralingsbiologie verder uit te bouwen. ‘De universiteit en het academisch ziekenhuis hebben mede daarom geconcludeerd dat het voor het versterken van het onderzoek wenselijk is om te komen tot een sterkere integratie van activiteiten’, stelt de universiteit.

De plannen zijn nog niet definitief. Zowel de u-raad als de ondernemingsraad van het UMCG moeten zich er nog over uitspreken.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties